Priče i analize

21.02.2018. 14:13

World economic forum

Autor: Nova Ekonomija

Pet predviđanja za budućnost naših gradova

Više od polovine nas je odlučilo da živi u gradovima, a očekuje se porast do 70% do 2050. godine. U 2018. godini, nemoguće je znati da li čitate ovo na ekranu računara, mobilnom telefonu ili tabletu. Međutim, umesto deurbanizacije, sledeće decenije ćemo videti gradove snažnih međunarodnih partnerstava i prevazilaženje globalnih problema. Evo zašto.

Tajna je u skali

Svako ko je ikada posetio Šangaj, Njujork ili bilo koju drugu modernu prestonicu koja je obložena nebodernim oblacima koji se ne razlikuju od gravitacije može potvrditi njihov jedinstveni kapacitet za skalu. Međutim, iza scene se dešava nešto mnogo zapanjujuće. Prema nedavnim istraživanjima na čelu sa Geoffrei Vestom i Luis Bettencourtom, gradovi uzimaju ljudski i fizički kapital i skaliraju ih superlikarno. U očiglednom prkosu tradicionalne aritmetike, gradovi proizvode više jedinica proizvodnje za svaku jedinicu inputa koju koriste kada se radi o statistikama koje menjaju igre, kao što su BDP, zarade, patenti i troškovi istraživanja i razvoja.

Ponovno otkrivanje kako i gde radimo

U 2020. godini bićemo svedoci nastanka prvih kohorta Generacije C („C“ za povezani) koji su živeli čitav svoj život okružen digitalnim svetom. Tada su četiri konjanika Četvrte industrijske revolucije – automatizacija , povećana realnost, računarstvo u oblaku i ambijentalna inteligencija – usvojeni u industriji 4.0 u svom digitalnom sjaju. Zajedno sa stalnim povlačenjem beba boom, pojavljivanje digitalnog doba će biti dovoljan razlog za generaciju C i Millennials da ponovo otkrijte kako i gde rade.

Zašto će gradovi voditi i nacije će slediti

Po svemu sudeći, većina nas će uživati u tome što će se uhvatiti. Nedavna istraživanja su pokazala da su gradovi izvanredni u razvijanju zajedničke privrženosti, koja se na otvorenim mestima sazreva socijalnim ponudama, pristupačnim obrazovnim sistemima i mogućnostima za učešće građana. Srećom za nas gradske stanovnike, sama veza sa zajednicom je pozitivan povratni mehanizam koji je u korelaciji sa ukupnom srećom, rastom BDP-a i mnogim drugim željenim karakteristikama savremenog života.

Šta ste?  Gde ste?

Od Nacionalne lige gradova Sjedinjenih Država do međunarodnog Globalnog parlamenta gradova, gradonačelnici širom sveta kreiraju partnerstva koja izvlače svoju moć od zajedničkih interesa, a ne geografske blizine ili političke kolegijalnosti. Istovremeno, pokrajinski lideri, koji kreću od Bavarske do Pandžaba, uspešno uspostavljaju nezavisne kancelarije za promociju trgovine i investicija u konkurentnoj ponudi za finansijske tokove i turizam.

Pametni gradovi olakšavaju život

Štaviše, digitalizacija obećava da će biti još bolje. U pametnim gradovima poput Talina, građani se bez napora angažuju u urbanim institucijama putem digitalnih platformi koje im omogućavaju da potpišu ugovore, podnesu svoje poreze i glasaju na nacionalnim izborima u Estoniji. Slični programi u Singapuru, Amsterdamu i šire su na putu da Vlada 4.0 postane stvarnost koja odgovara našim novim ekonomskim mogućnostima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.