Priče i analize

17.04.2018. 11:53

World economic forum

Autor: Nova Ekonomija

Tehnologija može da pomogne manjoj smrtnosti dece od zaraznih bolesti u siromašnim zemljama

Pronalaženje jednog nestalog deteta  može biti teško. A zamislite da pokušavate da pronađete milione dece koja žive potpuno „ispod radara“ bez zvaničnih zapisa o njihovom postojanju, piše u autorskom tekstu za World economic forum Seth Berkley CEO organizacije, Gavi, the Vaccine Alliance.

Kako navodi, ovo je izazov sa kojim se sada suočava globalna zdravstvena zajednica dok pokušava da zaštiti svako dete od zaraznih bolesti koje može sprečiti vakcinisanje.

S jednim od četvoro dece, koja nisu registrovana kao rođena, to je veliki izazov koji prestavlja jednu od najvećih prepreka za postizanje ciljeva i sprečavanje razvoja bolesti i ranu smrt.

Problem je tako velik, da ga može popraviti samo nova zdravstvena revolucija, poput one Kopernikanske.

„Kao što je astronom iz 16. veka Nikolas Kopernikus našim shvatanjem solarnog sistema na glavi okrenuo svoj heliocentrični model, sada moramo radikalno promeniti način na koji posmatramo globalni zdravstveni pejzaž,“ piše on.

Na primer, trenutni način zasnivanja napretka, poput toga koliko se dozira vakcina, jednostavno ne daje jasnu sliku o tome ko je nije dobio.

Staviti dete u centar imunizacionog univerzuma

Da bi imali jasnu situaciju o napretku, potrebno je postaviti dete u centar imunizacionog univerzuma.

„Potreban nam je pristup zasnovan na preciznim vakcinama koje svako dete dobija, dodatke ishrani, i druge zdravstvene intervencije. Do sada ovo nije bilo moguće zbog često arhaičnih, na papiru zasnovanih metoda registracije koje su dostupne u zemljama u razvoju. Ali sa neumitnim širenjem digitalnih tehnologija i društvenih medija, to bi se sada moglo promeniti“, navodi se u tekstu.

Tehnologije i kompanije za društvene medije su već u sopstvenoj misiji da postignu globalno širenje, dostižući tačku u kojoj svako na ovoj planeti ko to želi može imati digitalno i onlajn prisustvo.

Vrste inovacija koje će omogućiti ovo su upravo iste vrste tehnologija kojima očajnički moramo da dođemo do one decu koja nisu registrovana.

„Od biometrijskih podataka i podataka analitičkih sistema do bežičnih ugrađenih senzora i energetskih inovacija, sada bi trebalo da bude moguće kreirati nove, pristupačne i sigurne digitalne ID sisteme koji mogu raditi na lošim resursima, čak i kada nema pouzdane električne energije. Prelaskom postojećih zastarjelih sistema, ovo bi moglo omogućiti svakom detetu da ima jedinstvenu medicinsku kartu koja ih prati kroz život“.

Imunizacijom prepolovljena smrt dece u odnosu na  1990. godinu

„Do sada smo dobili postojeće sisteme zasnovane na papiru i napravili izvanredan napredak u procesu; povećanje globalne pokrivenosti imunizacije dece i prepolovljeni mortaliteta u detinjstvu od 1990. godine“.

Više dece sada ima vakcinacione kartice od izvoda iz matične knjige rođenih.

„Ali to je ono što je dosad postignuto. Trenutno 82% dece u 73 najsiromašnije zemlje imaju pristup rutinskoj imunizaciji – mereno primanjem sve tri snimka vakcine koja sadrži diphteriju-pertusis-tetanus, ili DTP3. Izgleda da to ukazuje na to da ne moramo daleko da idemo i da samo jedna od pet osoba nedostaje. Problem je u tome što peto dete nije blizu ovih četvoro, nego živi u najteže dostupnim, zapostavljenim i ugroženim zajednicama, od udaljenih seoskih sela do urbanih sirotinjskih kvartova“, navodi se u tekstu.

Ali, postoji još dublji problem. Kada se uzme u obzir koliko dece prima svih 11 antigena koje Svetska zdravstvena organizacija preporučuje svakom detetu da primi, pojavljuje se veoma mračna slika. Na osnovu analize  organizacije Gavi, Savez za vakcine, samo 7% dece koja živi u 73 najsiromašnije zemlje – onima kojima je najviše potrebna naša pažnja – potpuno su imunizirani. To znači da više od devet od deset dece ne dobija minimalnu preporučenu zaštitu od zaraznih bolesti, uključujući i od dva najveća zdravstvena problema koja izazivaju ranu smrt: upalu pluća i dijareju.

Digitalna tehnologija može pomoći

Pored toga, globalni trendovi, kao što su klimatske promene, rast populacije, masovna urbanizacija i migracija ljudi i životinja, verovatno će u narednim decenijama učiniti globalno zdravlje sve izazovnijim. Osim ako ne nađemo način da imunizujemo još više dece, postoji opasnost da napredak neće stagnirati, već zapravo regresirati.

„Da bi se to izbeglo, potrebna su sigurna  tehnološka rešenja za praćenje svakog deteta. U tom cilju, Gavi je sada angažovao tehnološki sektor i ulagao desetine miliona dolara u inovacije koje bi nas mogle približiti mogućnostima da pratimo koja deca su potpuno imunizirana i koja nisu. Zahvaljujući svojoj INFUSE platformi, Gavi poziva na inovativna rešenja koja mogu da daju talentovani rešavaoci problema, preduzetnici i uspostavljenje udruženja sa trenutnim fokusom na digitalnu tehnologiju za registraciju i verifikaciju identiteta“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.