Svet

02.07.2014. 09:48

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Bugarske banke u problemima zbog glasina

Svet

02.07.2014. 09:48

Bugarska je pokušala da stabilizuje banke spasilačkim finansijsku pomoć, posle glasina o propasti banaka, koje su izazvale masovno povlačenje štednih uloga.
Vlada je te glasine nazvala „kriminalnom zaverom“ s ciljem da se potkopaju te finansijske institucije.
Policija je juče uhapsila pet ljudi jer su SMS porukama, imejlovima i telefonskim pozivima „širili lažne informacije koje su nanele štetu komercijalnim bankama i destabilizovale bankarski sistem“.
Glasine o nelikvidnosti izazvale su zabrinutost u javnosti i masovno povlačenje depozita iz Prve investicione banke i Korpbanke, uprkos insistiranju vlasti da nema razloga za brigu. Vlada je na kraju odlučila da bankama ponudi hitnu kreditnu liniju od 3,3 milijarde leva (2,25 milijarde dolara) kako bi ih stabilizovala. 
Bugarski predsednik Rosen Plevnelijev, koji je u nedelju na hitnom sastanku okupio lidere partija, rekao je „da nema bankarske krize, već krize poverenja i ima kriminalnih napada“. 
„Imamo dovoljno resursa, načina i oruđa da se nosimo sa bilo kojim pokušajem destabilizacije, i stojima iza svake banke koja bi eventualno postala meta napada“, rekao je Plevnelijev. 
Iz Prve investicione banke, treće najveće banke u zemlji, štediše su počele da povlače novac samo nekoliko dana pošto je četvrta najveća kreditna banka, Korpbank, postala predmet specijalnog nadzora centralne banke, pošto se i u njoj desilo isto. 
Neki Bugari nastavili su i da povlače novac iz Prve investicione banke, ali redovi su bili manji nego u petak, kada je banka morala da bude zatvorena ranije zbog masovnog povlačenja depozita. 
Bugarska centralna banka predložila je promenu kaznenog koda, odnosno da za one koji šire lažne informacije o bankama budu predviđene kazne od pet do deset godina zatvora. Trenutno su za to delo predviđene samo novčane kazne. 
Evropska komisija navela je da je „bugarski bankarski sistem dobro kapitalizovan“. Plevnelijev je naveo da će nacionalna valuta ostati u istom odnosu prema evru, uprkos nestabilnosti finansijskog sistema. 
Bugarska valuta lev 1997. je sporazumom fiksirana u odnosu na evro, čime su uvedena striktna finansijska pravila, sa ciljem da se uspostavi fiskalna disciplina, spreči pad potrošnje i kontroliše inflacija. Bugarska, najsiromašnija članica EU, održava finansijsku stabilnost od finansijske krize 1996-97. koja je dovela do hiperinflacije i sloma većine banaka u zemlji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.