Vesti iz sveta

23.03.2019. 10:02

Beta

Autor: Infrastruktura železnice Srbije

EU usvojila smernice za trgovinu s Kinom

Lideri Evropske unije su u Briselu prihvatili smernice za uravnoteženje trgovine, investicija i ravnopravne tržišne konurencije s Kinom, o čemu treba da se 9. aprila dogovore s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Briselu.
Francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da će budućih pravila o uravnoteženoj eknomskoj saradnji odmah morati da se pridržavaju jedanaest članica EU, koje, uz Srbiju i još četiri balkanske zemlje, učestvuju u inicijativi 16+1, u sklopu koje Kina ulaže sredstva i uglavnom obavlja radove mahom u infrastrukturi.
To je deo velikog kineskog plana Jedan pojas, jedan put za povezivanje tržišta Kine, Azije i Evrope, a u koji će se uklopiti i najnoviji zamašni sporazumi Kine i Italije, uključujući kineski zakup kapaciteta luke u Trstu.
Čelnici EU, Donald Tusk i Žan-Klod Junker su saopštili da je EU rešena da s Kinom sklopi sporazum kojim se utvrđuju ista pravila za partnere na tržištima Kine i EU, uključujući „mehanizam za filtriranje inostranih investicija“, kao i sprečavanje krađe tehnologija i otklanjanja sajber-bezbednosnih pretnji.
EU je najveći trgovinski partner Kine, dok je za Uniju kinesko tržište drugo po značaju u svetu. EU je 2017. u Kinu izvezla robe za 198 milijardi evra, a uvezla za 375 milijardi evra.
Na pitanje novinara da li EU smatra da je sa stanovišta bezbednosti nepouzdana vrhunska kineska internet Huavei 5G tehnologija, o čemu su unutar Unije podeljena mišljenja, oni su odgovorili da će vrlo uskoro Evropska komisija objaviti temeljitu ocenu ove tehnologije, što bi značilo i stav da li evropske kompanije treba ili ne da je kupuju i ugrađuju u svoje sisteme.
„EU prestaje da bude naivna“, predočili su Makron i Junker, koji je podvukao da je Kina za EU predstavlja „konkurenciju, partnera i suparnika“.
Predsednik Evropske komisije Junker je želeo da naglasi da su odnosi EU s Kinom „geopolitički i strategijski, a ne samo trgovinski i ekonomski“, a vođi Unije na samitu sa Si Đinpingom žele i da potvrde podršku multilateralnom svetskom poretku.
Tusk je rekao da se EU u suštini sprema da se ravnopravno uključi u povećano svetsko ekonomsko nadmetanje, a deo toga je jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i industrijske baze, što je presudno za otvaranje novih radnih mesta.
Junker je ukazao na činjenicu da kineske kompanije praktično u potpunosti imaju pristup tenderima za javne nabavke u EU, koje dostižu vrednost od dve hiljade i 400 milijardi evra, dok firme EU skoro da uopšte nemaju mogućnosti da konkurišu za kineske javne nabavke koje premašuju osam hiljada milijardi evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.