Vesti iz zemlje

04.10.2019. 13:41

Fiskalni savet

Autor: Nova Ekonomija

Izdaci za vojsku i policiju porasli 1000% za četiri godine

Kapitalni izdaci za srpsku vojsku i policiju su se, gledajući srazmerno udelu u bruto domaćem proizvodu, od 2015. godine udesetostručili, što znači da sada višestruko premašuju ulaganja za bezbednosni sektor koji izdvajaju države centralne i istočne Evrope (CIE), upozorio je Fiskalni savet u najnovijem izveštaju. 

Iako bi Srbija 2019. godine mogla da premaši nivo investicija iz perioda krize i dostigne 4,7% BDP-a, Fiskalni savet ukazuje da se nesrazmerno veliki udeo bezbednosnog sektora odražava na loš kvalitet i nedovoljan pristup svim tipovima infrastrukture u Srbiji.

Gledajući udeo u BDP-u, izdvajanja za bezbednosni sektor u Srbiji su 2018. godine dostigle petinu svih kapitalnih investicija u državi, dok su tekuće godine sa 1,1% BDP-a  dostigle čak četvrtinu svih takvih izdataka.  

Strateškim preporukama za budžet i fiskalnu politiku u 2020. godini navodi se da je to nekoliko puta više od ulaganja za slične namene uporedivih zemalja CIE (0,3% BDP-a).

Fiskalni savet je još jednom preporučio da se unapređenje infrastrukture nameće kao društeni prioritet i da bi predstavljala „čvrstu osnovu za dalji privredni rast i ravnomerni razvoj Srbije“.

PROČITAJTE JOŠ:

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.