Svet

31.03.2020. 20:55

Delo

Autor: Nova Ekonomija

Slovenački poljoprivrednici svoje proizvode prodaju i putem aplikacije

Slovenačka informatička Dominatus napravila je onlajn platformu-aplikaciju za prodaju poljoprivrednih proizvoda, piše slovenački list Delo.Ova ljubljanska firma odlučila se na takav korak jer mnoga poljoprivredna gazdinstva u centralno...

Foto: Pixabay

Svet

31.03.2020. 20:55

Slovenačka informatička Dominatus napravila je onlajn platformu-aplikaciju za prodaju poljoprivrednih proizvoda, piše slovenački list Delo.

Ova ljubljanska firma odlučila se na takav korak jer mnoga poljoprivredna gazdinstva u centralnoj Sloveniji ne mogu na pijace zbog mera protiv širenja koronavirusa.

Na platformi Go2Farms lokalni poljoprivredni proizvođači i gazdinstva koji nemaju svoj veb-sajt mogu besplatno predstaviti svoju ponudu.

Povrtari u strahu da će im ceo rod propasti zbog vanrednog stanja
Evropski poljoprivrednici trpe štetu zbog pandemije koronavirusa

„Pružaoci usluga mogu besplatno da se registruju i prijave trenutnu ponudu na platformi, dok kupci sa samo nekoliko klikova mogu na karti pronaći gazdinstvo u svojoj blizini, ponudu hrane i podatke za kontakt“, kaže idejni autor projekta Jure Adlešič, koji namerava da platformu razvija i nakon krize zbog koronavirusa.

Adlešič kaže da platforma predstavlja podršku slovenačkim poljoprivrednicima, kao i celokupnoj slovenačko privredi, jer koristi ima i prerađivačka industrija. On smatra da Go2Farms potrošačima omogućava pristup hrani koja je zdravija od uvezene i ukusnija, koja je ekološki prihvatljivija, donosi veću samodovoljnost, a potrošaču omogućava da skloni iz gužve u tržnim centrima.

„To ostavlja više novca kod kuće, a istovremeno postajemo više samodovoljni, što je situacija u kojoj se sada nalazimo“, rekao je Adlešič i dodao da ne treba zaboraviti ni pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Trenutno se na platformu prijavilo više od 100 poljoprivrednika. Suvlasnik Dominatusa Uroš Okorn nije očekivao toliki odziv.

„Ovo je ludo, jer moramo da proverimo svako gazdinstvo. Tokom pola dana, u ponedeljak smo dobili 600 lajkova… Izgleda da ljudi ostaju kod kuće“, rekao je Okorn.

Poljoprivrednici širom Evrope upozoravaju da će im rod propasti, uglavnom zbog zatvaranja tržnica i pijaca, ali i zbog ograničenja kretanja koji je usled epidemije koronavirusa na snazi u velikom broju država.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.