Svet

26.04.2020. 11:42

Delo

Autor: Nova Ekonomija

Slovenački sindikati i opština Velenje osudili otpuštanja u Gorenju

Foto: Ilustracija, pikist.com

Svet

26.04.2020. 11:42

Slovenački sindikati i opština Velenje reagovali su povodom nedavnog otpuštanja radnika u Gorenju, piše list Delo.

Savez slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) i Sindikat elektro i metalske industrije (SKEI) osudili otpuštanje više od 2 000 radnika iz grupacije Hisense Gorenje. Sindikati su ranije upozorili na to da se uoči 1. maja u kompaniji spremaju otpuštanja, i kažu da su „brojevi sve veći“, a odgovori kompanije „postaju gori, ili ih uopšte nema“.

„Zahtevamo da uprava brzo reaguje s preciznim objašnjenjima javnosti i radnicima, na temelju kojih podataka i projekcija je najnoviji program kreiran, šta je posledica istorije poslovanja a šta posledica virusa, koji su načini otpuštanja predviđeni i gde, kada će se završiti konačna reorganizacija i izgradnja nove hale u Velenju i kako će se pobrinuti za radnike koje planira da otpusti“, poručila je predsednica ZSSS i SKEI Lidija Jerkič.

Podžupan opštine Velenje Peter Dermol rekao je da će otpuštanja napraviti „socijalnu bombu“ u Velenju. Dermol je dodao da novi vlasnik Gorenja, kineska kompanija Hisense, još uvek nije ispunio obećanja lokalnoj zajednici. „Do kraja godine biće otpušteno 1000 ljudi, što znači da će 1600 ljudi izgubiti posao u Velenju od dolaska novog kineskog vlasnika, što je oko deset procenata radnih mesta koja su tokom godina stvorena u Velenju. Očekivali smo informacije kada će se ta obećanja data u prošlosti ispuniti, podsticaj razvoja i proizvodnje i otvaranja novih radnih mesta u fabrici do kraja godine. Gotovo nijedno od ovih obećanja nije ispunjeno“, kaže Dermol, koji se nedavno sastao sa predstavnicima zaposlenih. 

On je rekao da zaposleni imaju podršku opštine, i da će ona odgovoriti sopstvenim merama: „Možemo ponovo sazvati vanrednu sednicu, čak i protestni skup, bilo u našoj organizaciji ili u saradnji sa bilo kim drugim. Pozvao bih ministra ekonomije i ministra rada da dođu u Velenje. Ovo je goruće pitanje koje će imati velike posledice ne samo u Velenju, već i u Sloveniji, i treba da sednemo za sto i pokušamo da nađemo odgovarajuća rešenja“, rekao je Dermol.

Kompanija Hisense Gorenje je ranije najavila ukidanje 2 200 radnih mesta zbog posledica pandemije koronavirusa. Gorenje je saopštilo da će time u fabrici Gorenja u Valjevu biti obuhvaćen manji broj zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu u narednom periodu.

Gorenje je jedan od najvećih izvoznika u Sloveniji, a ima fabrike i u Srbiji i Češkoj. Kompaniju je kupila kineska grupa Hisense 2018. godine, sa namerom da proširi proizvodnju i prodaju kućnih aparata širom Evrope.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.