Korona ugasila 2.200 radnih mesta u Gorenju

Foto: Pexels

Slovenačka javna televizija je javila da proizvođač kućnih aparata Gorenje ukida 2.200 radnih mesta zbog posledica pandemije koronavirusa, prenosi N1.

Dopunjeno 23. aprila paragrafom 2 i 3: Kompanija je dan kasnije izdala saopštenje da će bez posla ostati 1000 zaposlenih, i da će u fabrici Gorenja u Valjevu ove mere obuhvatiti samo manji broj radnika zaposlenih na određeno vreme kojima ugovori ističu u narednom periodu i neće biti obnovljeni u ovom trenutku.

Dodaje se da su porudžbine u svim fabrikama Hisense Gorenje u Sloveniji, Srbiji i Češkoj  smanjene, u martu za trećinu, a u aprilu za skoro dve trećine. Za maj i jun, porudžbine su manje za oko 25% u poređenju sa istim periodom prošle godine.  

Hiljadu radnih mesta biće ukinuto u fabrici i kancelarijama u Sloveniji, ostatak će biti u filijalama u inostranstvu, rekao je u utorak sindikalni predstavnik Žan Zeba za televiziju posle vanrednog sastanka koji je uprava kompanije sazvala.

Mere su usledile posle velikog pada tražnje povezane sa pandemijom,navodi slovenačka televizija dodajući da će ostali detalji biti izneti naknadno.

Gorenje je jedan od najvećih slovenačkih izvoznika i ima fabrike u Srbiji i Češkoj. Kompaniju je kupila kineska grupa Hisense 2018. godine, sa namerom da proširi proizvodnju i prodaju kućnih aparata širom Evrope.

Gorenje zatvara sve fabrike u Evropi na dve nedelje

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara