Gorenje zatvara sve fabrike u Evropi na dve nedelje

Gorenje

Hisense Gorenje zatvara sve fabrike u Evropi na dve nedelje, od 23. marta do 5. aprila, prenosi slovenački list Delo.

„Ovu meru smo doneli iz preventivnih razloga, na taj način doprinoseći suzbijanju širenja koronavirusa i daljoj zaštiti zdravlja naših radnika“, saopštila je kompanija.

Rukovodstvo Gorenja dogovorilo se sa sindikatom da se proizvodnja nastavi 6. aprila, ukoliko u međuvremenu „vlade pojedinih zemalja, u kojima se nalaze proizvodni pogoni, ne preduzmu dodatne mere za ograničenje rada“.

Kućama neće biti poslati svi radnici, a neki čiji je rad neophodan za neometano funkcionisanje rad će nastaviti ili od kuće ili u kompaniji. Gorenje je najavilo da će nastaviti sa sprovođenjem zaštitinih mera i posle 6. aprila i pozvalo zaposlene da mere prevencije sprovode i kod kuće.

Zaposleni u Gorenju su i do sada sprovodili strogu zaštitu. Redovno su nosili i menjali zaštitne maske i merena im je temperatura. Prema poslednjim podacima, nijedan nije zaražen.

Gorenje  u Srbiji ima dve fabrike - u Valjevu i Zaječaru. Fabriku za proizvodnju grejača za vodu Gorenje Tiki iz Stare Pazove, Gorenje je nedavno prodalo švedskoj kompaniji Nibe Industrier.

 Inače, fabrika u Valjevu je centar za rashladnu tehniku kineske Hisense Grupe u Evropi.

Gorenje je jedan od najvećih izvoznika u Srbiji. Njegove kompanije su ostvarile ukupni neto izvoz od 654 miliona evra za period od 2008. do 2017. godine, pokazuje istraživanje „100 Najvećih – 100 najboljih u Srbiji" u izdanju Business Info Grupe. U tom periodu izvezle su robu u vrednosti 1,2 milijarde evra, a uvezle za 654 miliona evra.

Jedan od glavnih razloga za ovakav rezultat jeste dolazak Gorenja među prvima na srpsko tržište, kao i jaka državna podrška kroz subvencije.

 Takođe, niska cena radne snage, ali i mogućnosti izvoza na rusko tržište značajno je uticalo na ovakav rezultat.

Subvencije za strane investitore: Politički poeni o državnom trošku

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara