Svet

07.07.2020. 15:24

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Brisel očekuje još veću recesiju od prethodnih projekcija

Foto: Pixabay

Svet

07.07.2020. 15:24

Evropska ekonomija ušla je u naglu recesiju u prvoj polovini ove godine usled pandemije koronavirusa, sa najvećim padom od Drugog svetskog rata, objavila je Evropska komisija u letnjem ekonomskom izveštajuOčekuje se recesija od oko 8,75 odsto u 2020. godini, nakon čega se očekuje godišnja stope oporavka od šest odsto od sledeće godine.

Ove projekcije oporavka su manje nego u prolećnom izveštaju i ukazuju na nepotpuni oporavak, budući da se očekuje da proizvodnja na kraju 2021. godine bude dva odsto niža u odnosu na period pre krize, i oko 4,5 odsto ispod BDP-a predviđenog lani.

Po izveštaju se smatra da je evropska ekonomija funkcionisala između 25 i 30 odsto ispod kapaciteta tokom perioda narestriktivnijih mera zabrana kretanja i okupljanja, kako bi se usporilo naglo širenje koronavirusa.

Tokom godine, zabrane putovanja stavljene su na snagu širom sveta, privremeno zaustavljajući velike delove ekonomije.

Podaci za prvi kvartal potvrdili su prvobitna predviđanja znatnog ekonomskog udara, uprkos tome što su zabrane kretanja u većini zemalja uvedene tek sredinom marta, BDP se smanjio za 3,6 odsto u državama evrozone i za 3,2 odsto u celoj EU.

Sva predviđanja za drugi kvartal upućuju na nastavak ovog trenda, u zavisnosti od konkretne zemlje ili industrije, sa dužim periodom zabrana kao glavnim razlogom za dodatne udare.

Evropska komisija navela je da su ova predviđanja bazirana na više pretpostavki, imajući u vidu nesvakidašnju nesigurnost trenutne situacije.

Najvažnije, pretpostavlja da će restriktivne mere u Evropskoj uniji nastaviti da budu postepeno ukidane, i da nikakav znatni drugi talas infekcija neće izazvati nove generalne restrikcije.

Na globalnom nivou, dalje rastući broj zaraženih, posebno u SAD i povezanim tržištima, nastavlja da vrši napor na evropsku ekonomiju, kao i dalji nedostatak dogovora između EU i Ujedinjenog Kraljevstva, što nastavlja da predstavlja važan ekonomski rizik.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.