Svet

30.07.2020. 10:42

Politico EU

Autor: Nova Ekonomija

Ko će prvi dobiti vakcinu protiv Covid-19

Pixabay

Svet

30.07.2020. 10:42

Pitanje u kojoj državi će se prvo primeniti vakcina protiv koronavirusa ne tiče se samo zdravlja populacije, već i, kako kažu mnogi stručnjaci, oporavka ekonomija, objavio je Politico EU u svojoj analizi.

Ova prednost navodi vlade da naruče stotine miliona doza potencijalnih vakcina, računajući da će jedna od kompanija koje su izabrali biti uspešna.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima dogovor za nabavku 30 miliona doza potencijalne vakcine od kompanija BioNTech i Pfizer, odvojeni dogovor sa AstraZeneca za 100 miliona doza njihove vakcine, kao i još jedan dogovar sa GSK i Sanofi Pasteur za 60 miliona doza

AstraZeneca takođe ima dogovore sa četiri zemlje članice EU, Holandijom, Nemačkom, Francuskom i Italijom, za 400 miliona doza.

Sjedinjene Američke Države imaju tri sklopljena dogovora, jedan sa BioNTech i Pfizer za 600 miliona doza u vrednosti od skoro dve milijarde dolara, drugi sa AstraZeneca za 300 miliona doza kao i sa Novavax za 100 miliona doza.

U prvoj godini nakon što vakcina bude pronađena jednostavno neće biti dovoljno da se raspodeli svima” rekla je Čarli Veler, šef programa za vakcine Wellcome Trust fondacije.

Međutim Kejt Elder, starija savetnica polisa vakcinacije za organizaciju Lekari bez granica, misli da farmaceutska industrija ne bi trebalo da bude oslobođenja odgovornosti samo zbog manjka zaliha.

„Industrija definitivno ne bi trebalo da sklapa ugovore sa prvim državama visokih prihoda koje ponude ugovor i krenu sa pregovorima,”rekla je Elder, ali i napomenula da je industrija u poslednje vreme promenila stav, gde su neki proizvođači vakcina obećali besprofitne vakcine.

Džejms Lav, direktor kompanije Knowledge Ecology International, kaže da je skeptičan povodom pitanja zbog ”nedostatka transparentnosti i tajnih dogovora,” kao i da je u mnoštvu slučajeva ovo smatrano pitanjem nacionalne bezbednosti, pa je teško dobiti sve informacije.

Britanija, na primer, već je sklopila više dvostranih dogovora sa proizvođačima gde su tačni uslovi tajni.

Pravedna distribucija je “prava stvar koja treba da se uradi, ali ujedno i najbrži način da se okonča pandemija” rekla je Veler. “

Dok svi ljudi u svim državama ne budu zaštićeni, svi smo i dalje pod rizikom.”

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.