Svet

05.08.2020. 12:47

The Verge

Autor: Nova Ekonomija

EU pokreće istragu o Guglovoj kupovini Fitbita

Evropska komisija najavila je juče da pokreće detaljnu istragu oko Guglove planirane kupovine kompanije Fitbit, zbog zabrinutosti da će Gugl na ovaj način postići monopol na tržištu oglašavanja, piše The Verge.Regulator...

Wikimedia, Raysonho @ Open Grid Scheduler / Grid Engine

Svet

05.08.2020. 12:47

Evropska komisija najavila je juče da pokreće detaljnu istragu oko Guglove planirane kupovine kompanije Fitbit, zbog zabrinutosti da će Gugl na ovaj način postići monopol na tržištu oglašavanja, piše The Verge.

Regulatori EU su zabrinuti da će ova kupovina ojačati Guglovu poziciju lidera na tržištu internetskog oglašavanja zato što će gigant dobiti pristup podacima prikupljenim iz Fitbitovog hardvera za praćenje zdravlja koji se mogu koristiti za personalizovano oglašavanje.

„Podaci prikupljeni preko Fitbitovih uređaja su velika prednost na tržištima onlajn oglašavanja“, napisala je komisija u saopštenju za javnost.

Poslednjih meseci, regulatori i grupe potrošača izrazili su zabrinutost zbog kupovine Fitbita koja je najavljena još novembra 2019. godine.

Gugl je obećao da neće koristiti ove podatke za ciljane oglase, ali Evropska komisija smatra da ova obećanja nisu dovoljna.

Komisija takođe planira da razmotri potencijalne efekte kupovine na novonastalom tržištu digitalne zdravstvene zaštite i da ustanovi da li bi Gugl mogao da uguši konkurenciju i njihove Android uređaje.

Gugl je ponovio svoju tvrdnju da kupuje Fitbit zbog njihovog uređaja, a ne zbog podataka, naglasivši da će korisnicima pružiti opciju da brišu svoje podatke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.