Svet

24.08.2020. 10:49

Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Investitori BajtDensa žele da trampe sopstvene akcije za udeo u TikTok-u

Investitori u kineskom BajtDensu trenutno pregovaraju o korišćenju akcija te kompanije kako bi finansirali njihove ponude za popularnu aplikaciju TikTok, saznaje agencija Rojters.Zbog predsedničke uredbe koju je doneo Tramp, BajtDens tre...

Foto: Pixabay

Svet

24.08.2020. 10:49

Investitori u kineskom BajtDensu trenutno pregovaraju o korišćenju akcija te kompanije kako bi finansirali sopstvenu ponudu za popularnu aplikaciju TikTok, saznaje agencija Rojters.

Zbog predsedničke uredbe koju je doneo Donald Tramp, BajtDens trenutno pregovara o prodaji poslovanja TikTok-a u Severnoj Americi, Australiji i Novom Zelandu potencijalnim kupcima, među kojima su glavni kandidati američke kompanije Majkrosoft i Orakl.

Neki investitori BajtDensa, uključujući investicionu kompaniju General Atlantic, žele da zadrže većinsko vlasništvo nad TikTok-om i prema njihovom planu restrukturiranja, Majkrosoft ili Orakl mogli bi dobiti samo manjinski udeo.

Vrednost TikTok-a procenjena je na između 25 i 30 milijardi dolara, kako bi finansirali svoju ponudu, investitori BajtDensa razgovaraju o razmeni nekih ili svih akcija u ovoj kineskoj kompaniji za udeo u TikTok-u.

Zvaničnici u Trampovoj administraciji rekli su da očekuju da će „velika američka“ kompanija preuzeti TikTok od BajtDensa, a Odbor za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama (CFIUS), mora odobriti bilo koji sporazum koji BajtDens postigne.

Majkrosoft i dalje ostaje glavni kandidat za akviziciju TikTok-a zbog količine novca kojim raspolaže, kao i tehničkog kapaciteta da dizajnira nove algoritme za ovu aplikaciju, a već sada rade na nacrtu načina na koji će se TikTok operativno odvojiti od BajtDensa.

Bela kuća je pojačala svoje napore da ukolni ono što smatra „nepouzdanim“ kineskim aplikacijama iz američke digitalne infrastrukture. Pored TikTok-a, Tramp je izdao i naredbu kojom će zabraniti transakcije putem Tensentove aplikacije za razmenu poruka, ViČetom.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.