Srbija

07.09.2020. 11:16

http://vulture.org.rs/

Autor: Nova Ekonomija

Srećan epilog drame beloglavih supova: Dve oporavljene ženke uspešno poletele, treći se još oporavlja

Nakon oporavka zbog preranog iskakanja iz gnezda kada su se uplašile helikoptera koji je leteo kanjojom Uvca, dve ženke beloglavog supa uspešno su poletele, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.Dodaje s...

Foto: Pixabay

Srbija

07.09.2020. 11:16

Nakon oporavka zbog preranog iskakanja iz gnezda kada su se uplašile helikoptera koji je leteo kanjojom Uvca, dve ženke beloglavog supa uspešno su poletele, saopštila je Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Dodaje se da je treća ptica koja je takođe iskočila iz gnezda zadržana na oporavku, jer je procenjeno da još uvek nije spremna za prvi let.

Puštanje beloglavog supa povodom Međunarodnog dana zaštite lešinara, 5.9.2020. SRP „Uvac“.

Povodom Međunarodnog dana zaštite lešinara, 5.9.2020. godine u SRP „Uvac“ pustili smo dva beloglava supa, koji su proveli neko vreme na oporavku u Prihvatilištu za supove na Uvcu nakon što su prevremeno iskočili iz gnezda.

Posted by Fondacija za zaštitu ptica grabljivica on Субота, 05. септембар 2020.

Puštanje ptica obavljeno je u subotu, 5. septembra, na dan kada se obeležava Međunardoni dan zaštite lešinara.

Dodaje se da su ptice prethodno markirane i stručno obrađene, kao i da su sasvim lepo poletele. 

Puštanje ptica na slobodu obavio je tim Fondacije za zaštitu ptica grabljivica, u saradnji sa JP „Rezervat Uvac“, Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i Institutom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.

Početkom avgusta, mnoge građane uznemirila je vest da je najmanje šest mladunaca beloglavih supova ispalo iz gnezda zbog helikoptera koji je bio u niskom letu iznad reke Uvac.

U cilju zaštite beloglavih supova tada je predložena i potpuna zabrana letova iznad Kanjona reke Uvac, o čemu je naš portal Nove ekonomije takođe pisao.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.