Srbija

08.09.2020. 10:31

RTS

Autor: Nova Ekonomija

Još je rano za pitanja od koga ćemo i kada dobiti vakcinu protiv korone

Ključna institucija koja će kontrolisati kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcije protiv korona virusa biće Agencija za lekove, kaže za RTS njen predstavnik Pavle Zelić.„U trenutku kada se odlučimo za određeni proizvod tada će se n...

Foto: Pixabay

Srbija

08.09.2020. 10:31

Ključna institucija koja će kontrolisati kvalitet, efikasnost i bezbednost vakcije protiv korona virusa biće Agencija za lekove, kaže za RTS njen predstavnik Pavle Zelić.

„U trenutku kada se odlučimo za određeni proizvod tada će se neophodna dokumentacija i uzorci vakcine doneti u Agenciju za lekove. Naši eksperti koji su visoko kvalifikovani za ovaj posao će proceniti i dokumentaciju i uzorak i tek kada dobije pozitivno mišljenje svih onih koji su nadležni za to u našoj Agenciji može da se nađe na tržištu odnosno da bude dostupna pacijentima“, kazao je Zelić.

On dodaje da će ključnu odluku prilikom odlučivanja imati Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Batut, a nabavku će sprovoditi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Zelić kaže i da je sada vanredno stanje na globalnom nivou i da u Agenciju dolazi sam proizvođač, odnosno farmaceutska kompanija koja želi da registruje određeni proizvod. 

„Ono što je za nas važno je da mi svaki proizvod gledamo potpuno identično, želimo da vidimo zadovoljavajući kvalitet, efikasnost i posebno obraćamo pažnju na bezbednost“, kaže Zelić.

KINESKE FIRME ĆE SVOJE VAKCINE TESTIRATI U SRBIJI

NEMA MESTA TEORIJAMA ZAVERE

„U godinama i decenijama koje su za nama, mi smo se trudili da pokažemo koliko su to bezbedni proizvodi i da zasta nekim teorijama zavere koje su karakteristične za ove vrste lekova nema mesta“, dodaje Zelić.

Objašnjava da se bezbednost vakcine proverava pažljivim praćenjem onoga što se dešavalo dok se razvijala vakcina, na primenu i izveštaje. 

„Velika je verovatnoća da će i u ovom slučaju, kao i u mnogim prethodnim, ta vakcina već biti primenjivana negde u praksi pre nego što dođe u Srbiju“, objašnjava Zelić.

Dodaje da želi da vakcina što pre dođe, kao i da će već postojati neka iskustva iz kliničke prakse o njenim neželjenim reakcijama, kao što je crvenilo na mestu uboda, blaga temperatura ili glavobolja.

Zelić je rekao i da je cilj da se vakcinacijom suprostavimo toj bolesti i da to uz maske i sve druge mere bude najbolja preventiva.

Naglasio je da će Agencija za lekove svaki proizvod koji dođe u Srbiju posmatrati prema evropskim i svetskim standardima sa idejom da se oni preporuče građanima bez ikakve bojazni.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.