Svet

11.09.2020. 10:28

Politico

Autor: Nova Ekonomija

Mafija u Bugarskoj otima preduzeća i ekološke poslove

Mafija u Bugarskoj nastoji da prigrabi sve poslove koji se finansiraju iz evropskih fondova, uključujući i one koji se tiču ekologije, piše portal Politico.Predsenik Bugarske Rumen Radev, koji je na strani demonstranata, sprečio je da ...

Foto: Wikipedia/ Cheep

Svet

11.09.2020. 10:28

Mafija u Bugarskoj nastoji da prigrabi sve poslove koji se finansiraju iz evropskih fondova, uključujući i one koji se tiču ekologije, piše portal Politico.

Predsenik Bugarske Rumen Radev, koji je na strani demonstranata, sprečio je da tajkuni poput Ahmeda Dogana i medijskog mogula Deljana Pevskog koriste državne službenike za lično obezbeđenje i optužio ih da su kidnapovali pravosudni sistem.

Tom njegovom istupu prethodio je nalog glavnog tužioca Geševa koji je izdao nalog za hapšenje dvojice predsednikovih pomoćnika.

Demonstranti su, uvidevši da je Gešev prešao crvenu liniju, izašli na ulice devetog jula 2020.

Premijer Bojko Borisov se našao u nevolji i priklonio se oligarsima, koji su se kasnije odrekli usluga agenata državne bezbednosti.

Borisov je takođe morao da spreči oligarha Dogana da koristi crnomorsku elektranu za lično bogaćenje.

U Bugarskoj je ponekad i sama policija je katkad učestvovala u trvenjima oligarha.

U dva slučaja, privrednici tvrde da im je pravosuđe zapretilo uskraćivanjem lečenja njihovih rođaka ukoliko ne prilože imovinske garancije.

MAFIJA POVEZANA SA KOMUNISTIČKIM ŠPIJUNIMA GLAVNI RAZLOG PROTESTA U BUGARSKOJ

OSAM PATULJAKA I DESET MALIH CRNACA

U restoranu Osam patuljaka koji se nalazi u Sofiji, održao se sastanak koji je, kako piše Politico, najbolje pokazao glavne boljke bugarske nacije.

Bugarski Fond za borbu protiv korupcije, objavio je priču o tome kako su tužioci pomagali jednom inženjeru da otme kompaniju za proizvodnju lifotva, pretnjom vlasniku tog restorana. 

Ponovo je bila reč o parama iz EU fondova, za prokjekte energetske efikasnosti.

Direktor kompanije za proizvodnju liftova, imenovao je Pevskog kao pokretača iznude, ali je on preko svojih medija, takve optužbe nazvao fantazijom. 

Tužilac Gešev je najavio da će slučaj „Lift“ istražiti nepristrasno, ali mnogi sumnjaju u te njegove namere.

On je tada zajedljivo odgovorio da će ispitati svaki slučaj, bilo da se radi o, kako je rekao „Osam patuljaka, deset malih crnaca ili bilo kojim drugim komičnim likovima“. 

Javnost sa druge strane sumnja da će slučaj biti detaljno istražen. 

Ljudi iz bugarskog pravosuđa se inače predstavljaju kao dobri momci koji štite skromne starije Bugare od kriminalaca tvrdnjom da postoji zlokobna vojska oligarha koji šire laži o njima. 

Krvoproliće među bugarskom mafijom inače je utihnulo nakon ranih dvehiljaditih, a posle priključenja EU 2007. godine, Brisel je trebalo da nametne sudski nadzor, dok su neki mafijaški oligarski pokušali da legalno posluju.

Napori EU da se sprovede sudska reforma kasnije su pali u vodu, pa nijedan političar ili mafijaški kum nije osuđen.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.