Srbija

16.09.2020. 14:20

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

NIJE GOTOVO Vlada donela uredbu o centralizovanim javnim nabavkama

Uredbom se bliže uređuje organizacija i način obavljanja tih poslova, saopšteno je iz Vlade Srbije.Kako se navodi u Uredbi Vlade, poslove centralizovanih javnih nabavki na republičkom nivou obavlja Uprava za zajedničke poslove.  ...

Foto: Pixabay

Srbija

16.09.2020. 14:20

Vlada Srbije donela je uredbu o centralizovanim javnim nabavkama na republičkom nivou, obavlja Uprava za zajedničke poslove

Uredbom se bliže uređuje organizacija i način obavljanja tih poslova, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi u Uredbi Vlade, poslove centralizovanih javnih nabavki 

Naručioci su Narodna skupština, Predsednik Republike, Vlada, ministarstva, posebne organizacije obrazovane u skladu sa posebnim zakonom, osim BIA, pravosudni organi, tužilaštva.

U spisak naručilaca ulaze samostalni i nezavisni organi, poput Zaštitnika građana, Državne revizorske institucije, Agencije za borbu protiv korupcije, Fiskalnog saveta, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, itd.

Predmet tih nabavki su kancelarijski materijal, računarski materijal, goriva i maziva, prevozna sredstva, računarska oprema, nabavke struje i raznih usluga, poput obezbeđenja, osiguranja, čišćenja i ostalih.

Uprava za zajedničke poslove republičkih organa može da pokrene postupak centralizovane javne nabavke ako je nabavka predviđena u godišnjem planu i u skladu sa budžetskim sistemom i dužna je da uspostavlja Informacioni sistem sa odgovarajućom instrukcijom za korišćenje.

ZAŠTO NEMAMO ZELENE JAVNE NABAVKE

U taj sistem naručioci unose podatke o javnim nabavkama, najkasnije do 15. oktobra tekuće godine za narednu godinu, a Vlada prima zahteve do 15.novembra.

U roku od deset dana od dana dobijanja saglasnosti Vlade, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa objavljuje Godišnji plan na Portalu javnih nabavki

Uprava za zajedničke poslove na svojoj internet prezentaciji objavljuje izvod iz plana javnih nabavki i sprovodi sve vrste postupaka u skladu sa zakonom.

Napominje se da je dužna da centralizovane javne nabavke sprovede na način kojim se obezbeđuje pristup tržištu malim i srednjim preduzećima, a nakon postupka zaključuje se ugovor sa najpovoljnijim dobavljačem.

Naručioci su dužni da u roku od tri dana od zaključenja ugovora unesu podatke Informacioni sistem: naziv i adresu naručioca, vrednost ugovora, datum zaključenja ugovora i period njegove važnosti ugovora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.