Srbija

07.10.2020. 10:10

belgradeforum.org

Autor: Nova Ekonomija

Počeo jubilarni Beogradski bezbednosni forum, ove godine u onlajn izdanju

Pod sloganom sloganom "Nema mira bez poverenja", tokom oktobra održava se deseti Beogradski bezbednosni forum, a učesnici će zbog mera zaštite od pandemije diskutovati putem internet platformi.Učesnici će diskutovati o pitanjima koja ...

Foto: BSF

Srbija

07.10.2020. 10:10

Pod sloganom sloganom „Nema mira bez poverenja“, tokom oktobra održava se deseti Beogradski bezbednosni forum, a učesnici će zbog mera zaštite od pandemije diskutovati putem internet platformi.

Učesnici će diskutovati o pitanjima koja su se nametnula kao posebno značajna tokom pandemije, a to su nedostatak poverenja i solidarnosti u međunarodnim odnosima.

To se ispoljio, kako se navodi kroz krizu multilateralizma, poverenje u tehnologiju i njen uticaj na globalni razvoj, stanje demokratije koja se među prvima našla na udaru tokom pandemije.

Na Forumu će učestvovati Miroslav Lajčak, Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Avdulah Hoti, Oliver Varhelji, komesar za proširenje Evropske unije, Tomaš Petriček, ministar spoljnih poslova Češke, Suzane Šic, nemačkI diplomata za Zapadni Balkan, politički teoretičari Ivan Krastev, Tomas Karoters, Majlinda Bregu, generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju, i drugi.

O počecima Beogradskog bezbednosnog foruma govorila je Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost. Podsetila je da su tada pozvali kolege iz organizacija civilnog društva da im se pridruže:

„Evo nas, deset godina kasnije, sa istim partnerima u ovom vrlo neobičnom okruženju. Možemo se pretvarati da je ovo BSF kao i obično, ali mislim da ne bismo trebali.“

DEVETI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM O PRAVDI U SVETU PODELA

Direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović govorio je o glavnim posledicama koje je globalna pandemija COVID-19 imala na organizacije civilnog društva: 

„One su gubile fizički prostor jer nisu mogle da budu prisutne u javnosti kao ranije. Finansijske posledice pandemije su oblikovale donatorske politike i to je uticalo na civilno društvo.“

“Tokom deset godina BSF je bio domaćin donosiocima odluka, kreatorima politika, predstavnicima bezbednosnih institucija, civilnog društva, međunarodne i akademske zajednice iz Srbije, regiona, Evrope i sveta”, izjavila je Zvezdana Kovač iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Narednih dana tema Foruma biće kriza demokratije i solidarnosti, antizapadni narativi na zapadnom Balkanu, depopulacija, dijalog Beograda i Prištine, američki izbori, budućnost Evrope i zapadnog Balkana, tehnologija i privatnost.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.