Srbija

16.10.2020. 14:08

RTV, Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kisić Tepavčević: Maske na otvorenom ipak samo preporuka

Zamenica direktora Instituta "Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je nošenje maski na otvorenom ipak samo preporuka Kriznog štaba, ne i obavezujuća mera kako je prethodno nagovestila, javlja Tanjug a preno...

Foto: Pixabay

Srbija

16.10.2020. 14:08

Zamenica direktora Instituta „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je nošenje maski na otvorenom ipak samo preporuka Kriznog štaba, ne i obavezujuća mera kako je prethodno nagovestila, javlja Tanjug a prenosi RTV.

„Maske na otvorenom ostaju preporuka“, kazala je ona i dodala da su u zatvorenom prostoru maske obavezne.

Mere koje takođe ostaju kao obavezne su zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za različita okupljanja i da svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera, dok će Arena od ponedeljka ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od COVID-19.

Kisić Tepavčević je prethodno, nakon današnje sednice Kriznog štaba, kazala da maske „trebaju da nose svi stalno i u svakoj prilici, uključujući i otvorene prostore“.

Na novinarsko pitanje da li je nošenje maski na otvorenom preporuka ili obavezujuća mera, Kisić Tepavčević je rekla da je u pitanju „obavezujuća mera“.

„Maske svuda, stalno, svi treba da nosimo, i ta mera stupa na snagu praktično odmah“, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da su opšte preventivne mere, fizička distanca i nošenje maske osnovne mere koje spasavaju živote, dodajući da se pooštravaju sve dosadašnje mere u smislu kontrole primene.

Iako je okupljanje ljudi bilo ograničeno na do 30 osoba, bilo je primera da su organizovana slavlja, zbog čega je Krizni štab zabranio lokalnim samoupravama da dozvoljavaju takvu vrstu okupljanja, dodala je danas Kisić Tepavčević.

Maske će u ugostiteljskim objektima moći da se skinu samo dok se sedi za stolom, a moraće da se nose prilikom odlaska u toalet, ulaska i izlaska iz objekata.

Takođe, od danas svi uslužni objekti moraju da imaju odgovorno lice, čiji je zadatak striktno sprovođenje preventivnih mera.

Danas je saopšteno i da će od ponedeljka, 19. oktobra, Štark arena ponovo biti spremna za prijem pacijenata obolelih od COVID-19.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.