Srbija

08.12.2020. 10:18

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Država priprema teren za dodatnu pomoć turizmu i ugostiteljstvu

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) saopštila je da je dala je pozitivno mišljenje Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija o usklađenosti programa subvencija za ugostiteljstvo i turizam sa pravilima o dodeli državne...

Foto: Pixabay

Srbija

08.12.2020. 10:18

Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) dala je pozitivno mišljenje Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija o usklađenosti programa subvencija za ugostiteljstvo i turizam sa pravilima o dodeli državne pomoći.

KKDP je dala mišljenje o Predlogu kojom se utvrđuje način korišćenja subvencija za podršku ugostiteljima u oblasti usluge smeštaja. Za to je u budžetu Srbije ove godine obezbeđeno 1,98 milijardi dinara.

Program predviđa bespovratnu dodelu 30.367 dinara, odnosno minimalne zarade po svakom zaposlenom za kome je privredni subjekt isplatio zaradu za oktobar i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Subvencija u iznosu minimalca uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune kod Uprave za trezor, a privrednici mogu da ih iskoriste do 15. februara 2021. godine.

PROTEST PRIVREDNIKA: OD DRŽAVE TRAŽIMO SARADNJU, NE MILOSTINJU

Uslov za dobijanje pomoći je da su privredinicma glavne delatnosti držanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, usluge pripremanja i posluživanja hrane, držanje odmarališta i sličnih objekata za kraći boravak, kampova, putničkih agencija, da rade kao tur-operatori, obavljaju usluge rezevacije, iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila.

Pravo na korišćenje subvencije gubi se ukoliko privredni subjekt broj zaposlenih u periodu od stupanja na snagu ovog programa pomoći do 31. jaunara smanji za više od 10 odsto.

Bez subvencije ostaje se i ukoliko su dodeljena bespovratna sredstva do 31. januara u potpunosti ili delimično ne iskoriste isključivo za zarade zaposlenih.

Zbog aktuelne krize u poslovanju udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“, prošle nedelje je u Beogradu organizovalo protest i zatražilo izmenu poreskog sistema u Srbiji na „progresivan, pravedniji i transparentniji način“.

Preduzetnici su takođe procenili i da će od januara 2021. godine još 200.000 ljudi ostati bez posla u privatnom sektoru, ukoliko se ne pronađe rešenje za delatnosti koje su važećim antipandemijskim merama onemogućene da rade.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.