Svet

10.12.2020. 13:41

Euractiv, Reuters

Autor: Nova Ekonomija

Fejsbuk bi zbog optužbi za monopol mogao da ostane bez WhatsApp-a i Instagram-a

Nakon odluke Savezne američke komisija za trgovinu i gotovo svih američkih saveznih država da tuže Fejsbuk zbog kršenja zakona o konkurenciji WhatsApp i Instagramm mogli bi po "sili zakona" da dobiju nove vlasnike, prenosi Euractiv.Pod...

Foto: Pixabay

Svet

10.12.2020. 13:41

Nakon odluke Američke Savezne komisiјa za trgovinu i gotovo svih američkih saveznih država da tuže Facebook (Fejsbuk) zbog kršenja zakona o konkurenciji, WhatsApp i Instagram mogli bi po „sili zakona“ da budu prodati novim vlasnicima, prenosi Euractiv.

Pre dva meseca, Ministarstvo pravde SAD je pokrenulo sudski postupak i protiv Google Alphabet-a, optužujući je za korišćenje monopolskog položaja i suzbijanje konkurencije, a sada se i Facebook suočio sa sličnim optužbama.

Tužbe ukazuju i na konsenzus između republikanaca i demokrata koji se odnosi na to da tehnološki giganti poput Amazona, Apple-a, Google, Facebook-a i Microsoft-a moraju da odgovaraju za svoje poteze na tržištu.

Facebook se tužbama tereti za otkup konkurentskih kompanija i koncentraciju tržišta sa posebnim osvrtom i fokusom na kupovinu Instagrama 2012. godine za milijardu dolara, kao i aplikacije WhatsApp za 19 milijardi dolara 2014. godine.

FEJSBUK SE SUOČAVA SA KRIZOM KAKO BOJKOT PLATFORME RASTE

KO JE SVE TUŽIO FACEBOOK?

Pored Komisije, Facebook tereti koalicija od čak 46 repiubličkih tužilaca. Dodaje se i da savezne države poput Vašingtona, Alabame, Džordžija, Južna Karolina i Južna Dakota u ne učestvuju u tužbi.

„Gotovo čitavu deceniju Facebook je koristio svoju dominaciju i monopol da uništi manje rivale, uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika“, izjavila je njujorška državna tužiteljka Letitia Džejms u ime koalicije koju čini 46 saveznih država.

Tužiteljka je izjavila i da je kompanija kupila rivale pre nego što oni su mogli da ugroze njenu dominaciju na tržištu.

Predstavnica Facebooka Dženifer Nevsted nazvala je tužbe „revizionističkom istorijom“ i rekla da svrha zakona na čije se navodno kršenje ukazuje, nije kažnjavanje uspešnih američkih kompanija.

Prema njenim rečima WhatsApp i Instagram su tek nakon Fejsbukovih ulaganja koja se mere milijardama dolara „doživeli uspeh“.

Ona takođe izražava sumnju da je Facebook naneo štetu WhatsApp-u jer ga je učinio besplatnim za korisnike, dok se rivali poput YouTube-a, Twitter-a i WeChat-a bolje tretiraju, iako ne dozvoljavaju pristup svojim razvojnim platformama.

Vlasnik Facebook-a Mark Zakerberg izjavio je u internom memorandumu zaposlenima povodom najnovijih optužbi kako ne smatra da će zbog njih doći do bilo kakvog uticaja na „pojedine timove i uloge“ u kompaniji.

Takođe je ocenio i da su tužbe samo korak u procesu koji bi mogao da traje godinama.

RANIJI SPOROVI DRŽAVE OMOGUĆILI RAZVOJ INTERNETA

Tužbe protiv Facebooka, koje se oficijalno označavaju kao „antitrust cases“, predstavljaju najveće slučajeve tog tipa u novijoj istoriji SAD, a porede se i sa tužbom protiv Microsofta iz 1998. godine.

Savezna vlada SAD tada je nakon dugogodišnjeg spora postigla nagodbu, a često se ističe i značaj tog postupka u „čišćenju“ puta za kasniji „vrtoglavi“ razvoj interneta.

Kao glavni državni doprinos navedna je činjenica da je Microsoft tad zbog dugogodišnjeg sudskog postupka bio osujećen u nekim monopolističkim namerama kojima bi  narušio konkurenciju na tržištu.

Prošlog meseca, Facebook je inače saopštio da kupuje novoosnovani uslužni servis Customer, dok je u maju kupio Giphy, popularnu veb stranicu za razmenu animiranih sadržaja GIF-ova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.