Svet

11.12.2020. 10:56

Poslovni.hr

Autor: Nova Ekonomija

Od početka pandemije hrvatskim ugostiteljima prihodi manji za 39%

Navodi se da je prijavljeni promet u kafićima i restoranima od marta do kraja novembra dostigao 8,74 milijarde kuna (1.15 milijardi evra), što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 5,58 milijardi kuna (739 miliona evra), odn...

Foto: Pixabay

Svet

11.12.2020. 10:56

Prema podacima koje je objavila Poreska uprava prijavljeni promet u hrvatskim kafićima i restoranima od marta do kraja novembra dostigao je 8,74 milijarde kuna (1.15 milijardi evra), što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 5,58 milijardi kuna (739 miliona evra), odnosno za 39%, piše Poslovni.hr.

Napominje se da su neki privrednici u toj olasti su potonuli mnogo više, a neki manje od prosečnog pada fiskalizovanog prometa.

U prilog malo boljoj slici o rezultatima ide i činjenica da su neki ugostitelji pre padndemije beležili rast i za to je „odgovoran“ period neposredno pre pandemije.

Navodi se da su na negatvni trend najvše uticale mere protiv pandemije kojima je naloženo zatvaranje kafića i restorana, a sa tim su morali da se pomire i vlasnici teretana.

Na alarmantnu situaciju zbog uvedenih ograničenja ovih dana upozorava i event industrija u Hrvatskoj.

Sa druge strane, dodatna ograničenja očekuju se i u radu trgovaca.

Predsednik Nacionalnog udruženja ugostitelja Marin Medak procenio je da  bi zabrana rada mogla da bude produžena do kraja januara.

Kako se navodi, neki od ugostitelja i dalje pokušavaju da pregovaraju sa Nacionalnim stožerom za zaštitu od pandemije, jer žele da im se dozvoli da barem organizuju služenje kafu napolju, van zatvorenog prostora.

HRVATSKI UGOSTITELJI OSLOBOĐENI JEDNOG DELA NAKNADA

NEKE DELATNOSTI PROŠLE BOLJE

Od ugostitelja u Hrvatskoj tokom drugog talasa pandemije bolje su prošli frizerski saloni i saloni za ulepšavanje, jer su za razliku od prvog talasa izbegli zaključavanje.

Oni prema najnovijim podacima u odnosu na prošlu godinu beleže manji pad koji iznosi 185 miliona kuna (24,5 miliona evra), odnosno 22%.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.