Srbija

15.12.2020. 10:12

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

PKS poziva poslodavce da se uključe u novi ciklus dualnog obrazovanja

Svi poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja u narednoj godini treba da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Naglašava se da će u ponudi biti pet ...

Foto: Pixabay

Srbija

15.12.2020. 10:12

Svi poslodavci koji žele da se uključe u sistem dualnog obrazovanja u narednoj godini treba da do 31. januara 2021. godine dostave Izjavu o spremnosti, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Naglašava se da će u ponudi biti pet novih obazvonih profila koji su uvedeni na inicijativu privrede.

Među novim ponuđenim zanimanjima biće tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe. 

Napomnje se da prilikom prijavljivanja, pored Izjave o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje poslodavci podnose i zahtev za akreditaciju.

Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije deset dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd

Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet stranicama PKS i Dualno obrazovanje.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete donosi objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine.

DUALNO OBRAZOVANJE UBUDUĆE I ZA VOJSKU I ZA POLICIJU

Dualni sistem predstavlja model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče u školi i kompaniji. 

U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može da počne sa realizacijom učenja kroz rad u kompanijama. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad, a do sada je više od 4.000 učenika završilo školu po dualnom modelu obrazovanja.

PKS podseća da je inicirala uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.