Svet

23.12.2020. 10:31

Seebiz

Autor: Nova Ekonomija

Tojota: Brzi prelaz na električna vozila izazvaće nestašice struje

Predsednik kompanije Tojota Akio Toyoda kritikovao je "preteranu buku" u vezi sa uvođenjem električnih vozilia u Japanu, naglasivši da zagovornici te ideje nisu uzeli u obzir štetne gasove koji se emituju proizvodnjom električne...

Foto: Pixabay

Svet

23.12.2020. 10:31

Predsednik kompanije Tojota Akio Tojoda kritikovao je „preteranu buku“ u vezi sa uvođenjem električnih vozilia u Japanu, naglasivši da zagovornici te ideje nisu uzeli u obzir štetne gasove koji se emituju proizvodnjom struje, kao ni troškove tranzicije na električna vozila, preneo je portal SEEbiz.

„Kad političari govore kako treba da se rešimo svih automobila koji koriste benzin, pitam se da li to oni razumeju“, rekao je Tojoda na konferenciji za novinare, govoreći u ime Japanskog udruženja proizvođača automobila.

Prema njegovim rečima, rezultat te namere mogao bi da bude nestanak struje u Japanu već tokom narednog leta.

Naveo je i da bi infrastruktura koja potrebna za uvođenje električnih vozila koštala Japan od 135 do 358 milijardi dolara i ocenio da bi se novi poslovni model automobilske industrije urušiti ako bi zemlja prebrzo zabranila automobile na benzinski pogon.

Druga velika nevolja, kako dodaje, mogla bi da bude gubitak miliona radnih mesta.

Lokalni mediji u Japanu su  početkom decembra preneli vest  da će japanska vlada zabraniti prodaju novih automobila na benzinski pogon počevši od 2035. godine, dok će i dalje dopuštati hibridne gasno-električne automobile. 

Takva zabrana bila bi treća nakon Kalifornije u SAD i zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva.

U zemlji kao što je Japan koja većinu električne energije dobija sagorevanjem uglja i prirodnog gasa, električna vozila ne pomažu životnoj sredini. Što više EV napravimo, emisija CO2 postaje sve gora“, rekao je Tojoda.

TOJOTA PRAVI VIZIRE ZA AMERIČKE BOLNICE

Njegovo mišljenje je i da će vladini propisi od automobila stvoriti „cvet koji je na visokom vrhu“, nedostižnim za prosečnu osobu.

Tojota je inače lider u hibridnim gasno-električnim automobilima, što će i dalje biti dopušteno prema vladinom planu, ali fabrika još  nema potpuno električno vozilo za masovno tržište. 

Tokom Tojotinog predstavljanja poslovnog rezultata za treće tromesečje, Tojoda je pohvalio kompaniju Tesla u sektoru baterija, rekavši da njegova fabrika može mnogo da nauči od Ilona Maska.

Ipak, uveren je da će Tojota dugoročno pobediti svojom robusnom i raznolikom kombinacijom proizvoda.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.