Svet

06.01.2021. 10:16

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Recikleri nezadovoljni zabranom izvoza plastičnog otpada iz EU

Nova pravila EU stupila su na snagu 1. januara, zabranjujući slanje nerazvrstanog plastičnog otpada u strane zemlje. Iako će taj potez povećati pritisak na Evropu da reciklira, aktivisti kažu da će zabrana verovatno povećati odlaganje i s...

Foto: Pixabay

Svet

06.01.2021. 10:16

Nova pravila EU koja zabranjujuju slanje nerazvrstanog plastičnog otpada u strane zemlje stupila su na snagu 1. januara. Iako će taj potez povećati pritisak na Evropu da reciklira i bolje upravlja otpadom, aktivisti kažu da će zabrana verovatno samo povećati odlaganje i sagorevanje otpada unutar Unije, piše Euractiv.

Nova pravila, objavljena 22. decembra, zabranjuju izvoz plastičnog otpada van Evrope, osim čistog plastičnog otpada poslatog na reciklažu, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

„Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD biće potpuno zabranjen“, rekao je Virginijus Sinkevičius, komesar EU za životnu sredinu.

Najava EU podudara se sa odlukom Kine da zabrani sav uvoz otpada iz inostranstva, koja je na snagu takođe stupila od 1. januara.

Kina je nekada bila najveći primalac inostranog smeća na svetu, ali je počela da postepeno ukida uvoz od 2018. godine, navodeći zabrinutost za životnu sredinu i zdravlje građana kao glavne razloge.

Reciklirani PET, smesa koja se koristi u proizvodnji plastičnih boca, mogao bi dostići čak 55 odsto ukupne potražnje za plastikom do 2030. godine, kazali su predstavnici reciklažne industrija.

Međutim, postizanje veće stope reciklaže zahtevaće izgradnju novih postrojenja, što je proces koji može potrajati godinama.

U međuvremenu, većina plastičnog otpada koji nastaje u Evropi verovatno će na kraju biti spaljena ili bačena na deponije.

„Nažalost, Evropa nema neophodnu infrastrukturu za reciklažu. Rizik je da će nešto od ovog plastičnog otpada na kraju biti spaljeno“, rekao je Janek Vak iz Zero Waste Europe, grupe za zaštitu životne sredine.

On je napomenuo i da na kontinentu trenutno nema dovoljno podsticaja za ulaganje u nova postrojenja za reciklažu.

Pored toga, plastični otpad nižeg kvaliteta podriva proces reciklaže i povećava verovatnoću da će reciklirani materijali biti zagađeni starom plastikom koja sadrži toksične supstance, a koja je sada zabranjena u Evropi.

Zabrana izvoza smeća znači da će se plastični otpad gomilati u skladištima širom Evrope pre nego što se pošalje na spaljivanje ili deponiju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.