Svet

03.02.2021. 11:52

CNBC

Autor: Nova Ekonomija

Džef Bezos odlazi sa mesta generalnog direktora Amazona

Izvršni direktor Amazona Džef Bezos napustiće tu funkciju kasnije ove godine,a kormilo jedne od najvećih kompanija na svetu preuzima Endi Džesi, dosadašnji direktor Amazon Web Servisa. Bezos prelazi na funkciju predsednika Amazonovo...

Foto: Wikimedia

Svet

03.02.2021. 11:52

Izvršni direktor Amazona Džef Bezos napustiće tu funkciju kasnije ove godine, a kormilo jedne od najvećih kompanija na svetu preuzima Endi Džesi, dosadašnji direktor Amazon Web Services (AWS). Bezos prelazi na funkciju direktora upravnog odbora kompanije, javlja CNBC.

Kompanija je bila tiha o svojim planovima, očekivalo se da će Bezosa naslediti Džef Vilki, izvršni direktor Amazonovog svetskog potrošačkog poslovanja. Međutim, u avgustu je Vilki najavio da će se penzionisati 2021. godine.

Endi Džesi (53) postaće novi izvršni direktor Amazona u trećem kvartalu 2021. godine.

Džesi se pridružio Amazonu 1997. godine i vodio je AWS koji je zaslužan za veliki deo Amazonovog profita.

„Uzbuđen sam što mogu da najavim da ću u trećem kvartalu preći na mesto izvršnog predsednika Amazonovog odbora i što će Endi Džesi postati generalni direktor“, naveo je Bezos u pismu zaposlenima.

Dodao je da namerava da kao izvršni predsednik svu energiju i pažnju usmeri na nove proizvode i inicijative, i poručio da će Džesi „biti izvanredan vođa“ koji uziva njegovo puno poverenje.

Džesi je i jedan od najplaćenijih u Amazonu, i u protekle tri godine zaradio je više od 20 miliona dolara.

Njegov rad privukao je poštovanje i drugih tehnoloških lidera. U jednom trenutku, bivši izvršni direktor Majkrosofta Stiv Balmer obratio mu se sa idejom da postane njegov naslednik, a bio je i u trci za prvog čoveka Ubera 2017.

Vest je stigla uz izveštaj o zaradi u kojem je Amazon objavio da je imao svoj prvi kvartal sa prihodima preko 100 milijardi dolara, ostvarivši preko 125 milijardi dolara prihoda tokom poslednjeg tromesečja 2020. godine.

AWS pod rukovodstvo Džesija izvestio je o rastu prihoda od 28 odsto za četvrti kvartal, a oko 52 odsto prihoda Amazona pripisano je AWS-u od oktobra 2020. godine.

Bezos je rekao da će i dalje biti angažovan na važnim Amazonovim projektima, ali će takođe imati više vremena da se fokusira na svoje ostale projekte kao što je njegov startap za proizvodnju raketa Blu Oridžin.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.