Svet

06.02.2021. 12:59

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Mađarska će biti prva članica EU koja će vakcinisati ruskom vakcinom

Foto: Pixabay

Svet

06.02.2021. 12:59

Mađarska bi mogla da bude prva članica EU koja će početi da vakciniše svoje građane ruskom vakcinom, rekao je premijer te zemlje Viktor Orban dodajući da bi uskoro trebalo da stigne i kineska vakcina, piše Euractiv.

Mađarske vlasti nedavno su u rekordnom roku dale ograničeno odobrenje za stavljanje u promet ruskog Sputnjika V i kineske Sinofarmove vakcine.

Međutim, tamošnja Lekarska komora je ranije ove nedelje saopštila da ne može „čiste savesti“ da preporuči upotrebu ruske i kineske vakcine bez prethodnog objavljivanja odgovarajuće dokumentacije.

Nakon toga se oglasio Nacionalni institut za farmaciju, hranu i zdravlje najavljujući da će uskoro objaviti sažetak karakteristika vakcina.

Orban je rekao da će Mađarska početkom marta imati milion ljudi koji su vakcinisani barem jednom dozom ili su preležali kovid-19 u poslednjih šest meseci.

Premijer Mađarske se takođe požalio da evropska zajednička nabavka vakcina koju koordiniše Brisel „ide sporo“.

Prema njegovim rečima, briselskim birokratama je bilo važno da dobiju vakcine što jevtinije, što je razumljivo ako se bude razmatralo da li je Komisija „bila dovoljno obazriva u finansijskim poslovima oko kupovine vakcine“.

„Mađarska bi pre imala više vakcina ali brže, po većoj ceni, nego manje vakcina koje su jeftinije, ali sporo stižu“, dodao je Orban.

Do sada je u Mađarskoj prvu dozu primilo 264.530 građana.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.