Srbija

17.02.2021. 16:45

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Pokrenuta peticija protiv gašenja Studentske poliklinike

Udruženje Kreni-promeni pozvalo je građane da se putem onlajn peticije izjasne protiv plana Vlade Srbije koji predviđa gašenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Odluku o sudbini tih ustanova u kojima studenti mogu da koriste z...

Foto: Pixabay

Srbija

17.02.2021. 16:45

Udruženje Kreni-promeni pozvalo je građane da se putem onlajn peticije izjasne protiv plana Vlade Srbije koji predviđa gašenje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Odluku o sudbini tih ustanova Vlada Srbije mogla bi da donese već početkom sledeće nedelje.

„U jeku najveće zdravstvene krize, sa preko 100.000 studenata, u trenucima kada zdravstveni sistem stoji napregnut ili je već pukao, Vlada Republike Srbije razmatra usvajanje master plana koji podrazumeva završetak zdravstvene zaštite studenata“, navodi se u peticiji udruženja Kreni-promeni.

U tom udruženju napominju da zdravstveni sistem Srbije pokazuje svoju ranjivost i bez aktuelne pandemije, kao i da bi lokalni domovi zdravlja u Nišu, Novom Sadu i Beogradu zbog gašenja studentskih poliklinika bili još više opterećeni.

„Zamislite sada u praksi priključenje studenata Univerziteta u Beogradu sa oko 100.000 studenata Domu zdravlja Vračar kako je predviđeno masterplanom, Univerziteta u Novom Sadu, Domu zdravlja Novi Sad, a Univerziteta u Nišu, Domu zdravlja u Nišu?“, stoji u tekstu peticije udruženja Kreni promeni.

PROTIV ČEGA SE BUNE STANARI STUDENTSKIH DOMOVA

U studentskim poliklinikama pravo na zdravstvenu zaštitu studenti imaju do 26 godine, kada im prestaje zdravstveno osiguranje koje imaju preko roditelja. Početak zdravstvene zaštite studenata u Srbiji vezuje se za početak treće decenije prošlog veka.

Nacrtom plana optimizacije zdravstvenih ustanova, kako se navodi, predviđeno je zatvaranje Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata (Studentske poliklinike) u Beogradu.

On obuhvata centralnu ustanovu u Krunskoj ulici, stacionar u Prote Mateje i ambulante u studentskim domovima Studentski grad i Karaburma, preneo je N1.

Vlada Srbije o tom planu treba da odluči već 22. februara, a slična sudbina mogla bi da zadesi i ustanove za zdravstvenu zaštitu studenata u Nišu i Novom Sadu.

Preticiji udruženja Kreni-promeni možete pristupiti putem sledećeg LINKA.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.