Srbija

18.02.2021. 14:06

Mediji, Beta

Autor: Nova Ekonomija

Radnici Fijat plastike započeli generalni štrajk

Jutros u 6 sati započet je generalni štrajk zaposlenih u kragujevačkoj fabrici Fijat plastik zbog smanjenja plata. Kako je rečeno agenciji Beta u štrajkačkom odboru, radnici štrajkuju na svojim radnim mestima zbog pošt...

Foto: Wikimedia

Srbija

18.02.2021. 14:06

Generalni štrajk zaposlenih u kragujevačkoj fabrici Fijat plastik zbog smanjenja plata počeo je jutros. Kako je rečeno agenciji Beta u štrajkačkom odboru, radnici štrajkuju na svojim radnim mestima zbog poštovanja distance i protivepidemijskih mera, prenose mediji.

Predstavnik štrajkačkog odbora Bojan Božović je rekao da će proizvodnja u obe smene biti obustavljena sve dok ne budu ispunjeni zahtevi radnika.

Prema rečima Božovića, od poslodavca se traži da vrati iznos regresa koji je na snazi bio pre 1. januara 2021. godine, kao i da se za plaćeno odsustvo isplaćuje 65 odsto umesto dosadašnjih 60 odsto zarade.

Božović je rekao da su radnici Fijat plastik u stvari kažnjeni umanjenjem zarada pošto je Samostalni sindikat te fabrike ranije odbio da potpiše „nezakoniti“ Kolektivni ugovor sa poslodavcem, koji je sadržao stavku o „odricanju od prava na štrajk“.

Posle toga je poslodavac, kako je kazao Božović, jednostrano izmenio važeći Pravilnik o radu.

Zaposleni su 12. januara počeli s jednočasovnim štrajkovima upozorenja, a u međuvremenu nije postignut dogovor sa poslodavcem u pregovorima koji su vođeni.

Božović očekuje da će se obustava proizvodnje branika za 500L odraziti i na rad fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA).

Na osnovu njegovih saznanja, u sestrinskoj firmi FCA u Kragujevcu su zbog najavljenog štrajka za današnju proizvodnju obezbedili veću količinu branika nego što je to uobičajeno.

Božović je rekao da se te dodatne količine branika drže na podu umesto na predviđenim mestima i da je to suprotno protokolu, jer mogu da se oštete.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.