Srbija

18.02.2021. 16:00

Euractiv

Autor: Nova Ekonomija

Srbija među zemljama sa najblažim protivepidemijskim merama

Naučnici sa Oksforda osmisilili su indeks rigoroznosti koji im omogućava da porede ograničenja u pojedinim evropskim državama. U ovom trenutku po oštrini lokdauna prednjači Irska, dok Srbija spada u red zemalja sa blažim ograničenjima, ...

Foto: Pixabay

Srbija

18.02.2021. 16:00

Naučnici sa Oksforda osmisilili su indeks rigoroznosti koji im omogućava da porede ograničenja u pojedinim evropskim državama. U ovom trenutku po oštrini lokdauna prednjači Irska, dok Srbija spada u red zemalja sa blažim ograničenjima, piše Euractiv.

U indeksu su mere ograničenja ocenjene od 0 do 100, pri čemu 100 označava gotovo potpuno zatvaranje države.

Prema kriterijumima na osnovu kojih je indeks sastavljen, do sada je samo Srbija u jednom periodu, od kraja marta do kraja aprila 2020. godine, dostigla najviši stepen lokdauna.

U tom periodu u Srbiji je bila na snazi potpuna zabrana izlaska ljudi starijih od 65 godina, a i za veliku većinu ostalih građana je važila zabrana izlaska tokom vikenda.

Međutim, oštrina mera koje su trenutno na snazi u Srbiji na indeksu britanskih naučnika ocenjena je sa 59, čime spada među zemlje sa blažim ograničenjima javnog života.

Oštrina lokdauna u indeksu je ocenjena na osnovu devet kriterijuma, a to su između ostalih rad škola, ograničenja u kontaktu građana, zabrane ili ograničenja okupljanja i javnih manifestacija, ograničenja putovanja unutar zemlje i putovanja u inostranstvo.

Zbir ocena za mere u pojedinim sferama života čini ukupnu vrednost indeksa. Autori indeksa su, međutim, naglasili da veći ukupan broj poena ne znači da su mere u nekoj nekoj zemlji bolje nego u drugoj, nego samo da je lokdaun stroži, preneo je Euractiv.

Indeks pokazuje da su u ovom trenutku najrigoroznije mere ograničenja na snazi u Irskoj, i one su ocenjene ukupnom ocenom 88.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.