Srbija

23.02.2021. 15:27

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Pomoć za mlade preduzetnike je skoncentrisana u Beogradu

Ivan Petrović, osnivač aplikacije Beeqos, digitalnog pčelarskog dnevnika, kaže u razgovoru za Novu ekonomiju da je po njegovom iskustvu za mlade preduzetnike i privrednike najvažnije biti u Beogradu.Prema rečima dvadesetjednogodišnja...

Foto: Ivan Petrović

Srbija

23.02.2021. 15:27

Ivan Petrović, osnivač digitalnog pčelarskog dnevnika, aplikacije Beeqos, ocenio je da je za mlade preduzetnike koji žele da pokrenu svoje projekte, nađu investitore ili podršku, od velikog značaja da to čine u glavnom gradu Srbije. Investitore nije mnogo teško naći, ali je lokacija za započinjanje biznisa ključna, kazao je najmlađi član Udruženja mladih privrednika Srbije (UMPS) u razgovoru za Novu ekonomiju.

„Sve je koncentrisano u Beogradu, a ako niste u glavnom gradu sve je znatno otežano. Iz tog razloga sam na početku projekta živeo šest meseci u Beogradu kako bih pronašao investitore i saradnike“, navodi Petrović.

Dvadesetjednogodišnjak iz Leskovca kaže da pandemija nije značajno uticala na tok njegovog projekta, koji putem aplikacije pčelarima omogućava da personalizuju praćenje svake pojedinačne košnice.

„S obzirom da je sve na relativnom početku i još uvek u razvoju, pandemija nije previše smetala našim planovima“, kaže Petrović.

Mladić koji dolazi iz porodice koja se već duži niz godina bavi proizvodnjom košnica dodaje da COVID-19 nije ometala ni njihovu porodičnu proizvodnju.

Aplikacija Beeqos, koji će pčelarima pomagati u održavanju zdravih košnica, bi trebala da izađe na tržište ovog meseca.

Petrović je ocenio i da, pored UMPS-a, za sada ne postoji mnogo institucija koja pomažu mladim privrednicima i preduzetnicima u Srbiji.

Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) osnovaće, u prvom kvartalu 2021. godine sekciju za mlade preduzetnike sa ciljem pomoći početnicima u biznisu i startapovima da prevaziđu izazove u poslovanju, saopštila je sredinom prošlog meseca PKS.

Sekcija će se osnovati i radi boljeg razumevanja položaja mladih i stvaranja kvalitetnih uslova za njihovo zapošljavanje.

Ideja je da Sekcija okupi mlade ljude do 35 godina starosti, kao i startapove, a aktivnosti će biti usmerene na promociju preduzetništva i preduzetničkog duha, edukaciju, unapređenje znanja i veština, navedeno je u saopštenju PKS-a.

U saopštenju PKS-a se navodi da prema istraživanju Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS) „Mladi i preduzetništvo“ procenat nezaposlenih mladih iznosi oko 20 odsto od ukupnog nezaposlenog stanovništva.

Nikola Momčilović

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.