Srbija

24.02.2021. 15:56

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Prirodnjački muzej u Beogradu ipak neće menjati svoj status

Nakon sastanka sa ministarkom kulture Majom Gojković, rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja u Beogradu saopštilo je da Vlada Srbije neće menjati njegov status republičke ustanove kulture, niti će ga pripojiti Zavodu za zaštitu prirode S...

Foto: Wikipedia/ BuhaM/ https://commons.wikimedia.org/wiki/User:BuhaM

Srbija

24.02.2021. 15:56

Nakon sastanka sa ministarkom kulture Majom Gojković, rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja u Beogradu saopštilo je da Vlada Srbije neće menjati njegov status republičke ustanove kulture, niti će ga pripojiti Zavodu za zaštitu prirode Srbije. Prirodnjački muzej u Beogradu ove godine obeležava jubilej – 125 godina od osnivanja.

Sastank je održan nakon saopštenja uprave Prirodnjačkog muzeja kome se izrazila zabrinutost zbog navodne namere države da želi da ih pripoji Zavodu za zaštitu prirode, čiji je osnivač upravo Prirodnjački muzej.

U saopšenju se navodi se i da je na sastanku zaključeno da je Prirodnjački muzej „akter svih relevantnih zakonskih propisa iz oblasti kulture, uključujući i budući Zakon o muzejskoj delatnosti, čiji je nacrt nedavno razmatran“.

Rukovodstvo Prirodnjačkog muzeja tvrdi da je situacija koja je uzburkala javnost i dovela do raspisivanja petcijie za očuvanje te ustanove, posledica nedostatka komunikacije, kao i nesporazuma na osnovu nezvaničnih informacija i glasina.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović zahvalio se na podršci građana i uputio je izvinjenje građanima Srbije, akademskoj javnosti, institucijama i pojedincima, kao i Ministarstvu kulture zbog „turbulentnih zbivanja“.

PRIRODNJAČKI MUZEJ: U GODINI JUBILEJA PRESTAJEMO DA POSTOJIMO

U saopštenju se dodaje da su sa ministarkom kulture vodili konstruktivan razgovor o aktuelnim i hroničnim probmemima smeštaja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, kao i daljim planovima za rad i razvoj te stare srpske institucije kulture.

Saopštenjem u kom se tražila podrška jer je država navodno želela da promeni status Prirodnjačkog muzeja, njegova uprava obratila se javnosti u ponedeljak.

Navodi iz saopšenja su postali je glavna vest dana u Srbiji, a ubrzo je pokrenuta i peticija za očuvanje Prirodnjačkog muzeja, koju je potpisalo više od 16 hiljada građana.

U javnosti se često govori o problemima muzejskih ustanova u celoj Srbiji, kao i o činjenici da država izdvaja veoma malo novca za kulturu, manje od jedan odsto godišnjeg budžeta.

Država je inače nedavno razmatrala i odluku da muzej Nikole Tesle, koji se nalazi u Krunskoj ulici u Beogradu premesti na Dorćol.

Prethodno se govorilo o izmeštanju tog muzeja u bivšu Glavnu železničku stanicu u Beogradu, ali se od te ideje odustalo.

U Prirodnjačkom muzeju danas se čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. 

U zbirkama se čuvaju i primerci biljaka i životinja koje više ne mogu da se nađu na terenima u Srbiji, pa čak ni u svetu.

Prirodnjačkom muzeju je 1972. godine pripojen Muzej šumarstva i lova, sa svojim zbirkama lovačkih trofeja i lovačkog oružja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.