Svet

03.03.2021. 11:53

Wall Street Journal

Autor: Nova Ekonomija

Smene na čelu Rio Tinta zbog miniranja aboridžinskih pećina

Predsednik Odbora direktora rudarske kopmanije Rio Tinto Sajmon Tompson, saopštio je da više neće biti na toj funkciji zbog miniranja starih aboridžinskih pećina u Australiji, incidenta koji se dogodio prošlog maja u kanjonu J...

Foto: Pixabay

Svet

03.03.2021. 11:53

Predsednik Odbora direktora rudarske kopmanije Rio Tinto Sajmon Tompson saopštio je da više neće biti na toj funkciji, nakon skandala s miniranjem starih aboridžinskih pećina u Australiji, prenosi Wall Street Journal. Incident koji se dogodio prošlog maja u kanjonu Jukan je privukao pažnju i domaće javnosti, jer će Rio Tinto započeti eksploataciji litijuma u Srbiji.

Rudarska kompaniju saopštila je da je Tompsonova smena odgovor na želje akcionara Rio Tinta, koji su zahtevali da kompanija preuzme konkretniju odgovornost za ovaj incident.

Rio Tinto je da saopštio da Tompson neće tražiti reizbor naredne godine nakon što su tokom eksploatacije oštećene aboridžinske pećine stare oko 46 hiljada godina.

„Na kraju, odgovoran sam za propuste koji su doveli do ovog tragičnog događaja“, izjavio je Tompson u pisanoj izjavi.

Tompson je u odboru direktora Rio Tinta od 2014. godine, a njegov predsednik je od 2018. godine.

On će ostati na funkciji do redovnog godišnjeg sastanaka akcionara sledeće godine, ali bi mogao da ode i ranije, ako mu se nađe zamena.

Rio Tinto je u kanjonu Jukan izvodio radove na proširenju svog rudnika gvožđa, tokom kojih su u eksploziji oštećena drevna svetlilšta lokalnog stanovništva.

RIO TINTO TVRDI DA OTPAD OD JADARITA NEĆE BITI OTROVAN, GRAĐANI MU NE VERUJU
KOMPANIJA PROTIV KOJE PROTESTUJU GRAĐANI BIĆE STRATEŠKI PARTNER VLADE SRBIJE

Tompson je četvrti funkcioner Rio Tinta, koji je tu kompaniju napustio zbog ovog incidenta.

Pre njega, Žan Sebastijan Žak, smenjen je sa mesta izvršnog direktora, zajedno sa još dvojicim rukovodilaca.

Kompanja je krajem avgusta saopštila svoju verziju incidenta u kanjonu Jukan i zaključila da za rušenje pećina nije odgovoran nijedan pojedinac, kako i da nije bilo nikakve greške.

EKSPLOATACIJA JADARITA: GRAĐANI STRAHUJU, RIO TINTO TVRDI DA JE SVE PO PROPISIMA

POSLOVI RIO TINTA U SRBIJI

Preko kompanije Rio Sava Exploration, kompanija Rio Tinto u Srbiji namerava da iskopava rudu jadarit, otvori rudnik, sagradi postrojenje za eksploataciju, kao i jalovište u dolini reke Jadar, blizu Loznice.

Jadarit je inače ruda koja je pronađena samo u Srbiji i u sebi sadrži litijum, metal od kog se prave električne baterije i čija tražnja raste sa porastom broja električnih vozila u svetu.

Javnosti u Srbiji ranije je saopšteno da je kompanija Rio Tinto planirala da u istraživanje jadarita uloži oko 20 miliona dolara do kraja 2017. godine.

Ubrzo nakon incidenta koji se dogodio u Australiji, u Srbiji je počelo da se govori o poslovima Rio Tinta.

U selima koja se nalaze u dolini reke Jadar, kao i u samoj Loznici osnovana su brojna udruženja koja se protive otvaranju njihovog rudnika litijuma.

Oni su organizovali i proteste, a kao glavni argument protiv Rio Tinta navode strah od ekoloških incidenata.

Sumnje u iskrene namere Rio Tinta, koji tvrdi da će sve raditi po zakonu, potvrdili su i brojni naučnici iz Srbije, kao i mnoge ekološke organizacije.

U svom ekspozeu, mandatarka novog sastava Vlade Srbije, Ana Brnabić, navela je da Srbija sa Rio Tintom želi da uspostavi partnerski odnos u eksploataciji litijuma.

Poslovanje Rio Tinta prate brojni ekološki incidenti i spornja sa lokalnim stanovništvom i u drugim zemljama u kojima su otvarali svoje rudnike.

EKOLOŠKE ORGANIZACIJE ČEKAJU JAVNI SASTANAK KOJI IM JE OBEĆAO RIO TINTO

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.