Srbija

04.03.2021. 11:07

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Izvoz kompjuterskih usluga lane dostigao 1,37 milijardi evra

Prema podacima Narodne banke Srbije, a koje ističe Vojvođanski IKT klaster, u 2020. godini izvoz kompjuterskih usluga (ICT) iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini. Decembarski izvoz kompj...

Foto: Pixabay

Srbija

04.03.2021. 11:07

Prema podacima Narodne banke Srbije, u 2020. godini izvoz kompjuterskih usluga (ICT) iz Srbije iznosio je 1,37 milijardi evra, što je za 4,4 odsto više nego u 2019. godini. Decembarski izvoz kompjuterskih usluga bio je čak za trećinu veći nego godinu dana ranije, navodi se u saopštenju Vojvođanskog IKT klastera.

„Ovo nije rezultat na koji smo navikli proteklih godina kada je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto, ali pandemija je učinila svoje. Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, no sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada“, navodi se u saopštenju.

Vojvodina ICT Cluster Izvoz kompjuterskih usluga 2019-2020.

Srpske IT kompanije su ipak uspele od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, da očuvaju likvidnost i ljudske resurse, navode iz Vojvođanskog IKT klastera i dodaju da je u poslednjem kvartalu ponovo zabeležen uspon. 

Kraj 2020. godine doneo je rast izvoza od preko 30 odsto u poređenju sa decembrom 2019. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.