Srbija

05.03.2021. 16:42

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Otpadne vode godinama zagađuju kanal kod Žitišta, nadležni ne reaguju

Pored Železničke ulice u Žitištu prolazi kanal u koji se godinama ispuštaju otpadne vode, pa život zbog smrada prema tvrdnji stanara postaje nepodnošljiv. Kažu da su pisali peticiju i obraćali se nadležnim institucijama, a...

Foto: Nevena Marinković

Srbija

05.03.2021. 16:42

Pored Železničke ulice u Žitištu prolazi kanal u koji se godinama ispuštaju otpadne vode, zbog čijeg mirisa stanari obližnih kuća tvrde da im život postaje nepodnošljiv. Kažu da su pisali peticiju i obraćali se nadležnim institucijama, ali da je rešenje tog problema za sada izostalo.

Povodom ovog problema redakciji Nove ekonomije javila se Nevena Marinković iz Žitišta. Prema njenim rečima, problem postoji već šest godina.

Nevenina porodična kuća se nalazi u Železničkoj ulici, a kanal je, prema rečima starijih žitelja, sagrađen pre nekoliko decenija. Njega je sve do svog gašenja koristila fabrika koja je proizvodila plastične predmete.

Kroz kanal je, kako tvrde, tada prolazila čista voda, a sada je praktično pretvoren u kanalizaciju koja se nalazi na otvorenom prostoru.

Otpadne vode u kanal izliva obližnja klanica, nekoliko obližnjih kuća, kao i cisterne sa fekalijama iz septičkih jama.

„Mi smo 2015. godine prvi put apelovali na Skupštinu opštine Žitište, bilo je ličnog odlaska kod predsednika opštine, popunjavali smo peticiju da stavimo do znanja koliko je veliki problem“, objašnjava sagovornica Nove ekonomije.

Dodaje i da je nakon apela stanara izašla komunalna inspekcija, ali posle sve nastavljeno „po starom“, a da je situacija posebno nesnošljiva kada dođe leto i visoke temperature.

Foto: Nevena Marinković/ Kanal koji protiče pored Železničke ulice u Žitištu

„Kanal kreće od jedne klanice u opštini Žitište, prolazi pored naše kuće i uliva se u reku Begej, pojedine komšije nemaju septičku jamu, nego su im cevi direktno u kanalu, to je katastrofa“, kaže Nevena.

Ona dodaje i da mnoge komšije drže stoku, pa je problem zbog toga još veći.

„Na slikama se to ne vidi tako lepo, ali se vidi kada se priđe kanalu“, objašnjava sagovornica našeg portala.

Foto: Nevena Marinković/ Kanalizacione cevi direktno se ulivaju u kanal

Objašnjava i da se pre nekoliko nedelja ponovo čula sa zaštitnikom građana u Opštini Žitište i tada joj je on rekao da još jednom treba da se ispoštuje procedura i problem prijavi u opštini, kako bi inspekcija izašla na teren. 

Zaštitnik građana, prema njenim rečima, rekao joj je da će reagovati, ukoliko opština ništa ne preduzme.

„Ja sam otišla, potpisala sam zapisnik, onda me je zvala inspektorka i rekla da dokazi (koji su priloženi) nisu dobri“, kaže Nevena.

Inspektorka joj je nezvanično rekla i da ona može da izađe na teren, ali da će zagađivači tada privremeno povući cevi iz korita kanala, pa da njen dolazak neće imati „nikakvog efekta“.

Pre nekoliko dana, stanari Železničke ulice u Žitištu kontaktirali su i republičku inspekciju od koje su prema rečima saovornice Nove ekonomije tražili da u Opštini Žitište apeluje da pošalje inspekciju na teren.

U republičkoj inspekciji rekli su im da u Opštini Žitište imaju 15 dana da izađu na teren i da dostave izveštaj. 

Nevena kaže i da je prošlo pet godina od kada su nadležni obećali da će im konačno izgraditi kanalizaciju:

„To su samo prazne priče. Ne znam što je toliki problem da se to reši. Svi okreću glavu od tog problema“.

Nevena kaže da posle svega ne zna šta više da misli i pretpostavlja da neko ko je na višoj poziciji u državi sprečava da se problem reši.

„Zovemo koga stignemo. Bili smo i kod advokata da vidimo šta možemo da uradimo. On nam je rekao da ne možemo ništa dok ne izađe inspekcija i napravi zapisnik o tome šta je našla na terenu“, kaže naša sagovornica.

Ona kaže da prati slične probleme u drugim delovima Srbije, kao i da vidi da se slične stvari dešavaju i u drugim mestima.

„Ja vidim da se to svugde dešava, uništavamo prirodu, reku, da li je to normalno? To je van svake pameti. Sve se zna i ćuti se“, kaže Nevena Marinković.

Prema pisanju Večernjih novosti, nadležni u Javno-komunalnom preduzeću Ekos iz Žitišta, izjavili su da će ovaj problem, ali i slični problemi u ostalim ulicama u tom mestu biti rešen već ovog proleća, kada se, prema njihovim rečima „aktivira prečistač koji će neutralisati podzemne vode“

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.