Srbija

10.03.2021. 09:58

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Krik ponovo na meti prorežimskih medija

Krik...

Foto: Krik.rs

Srbija

10.03.2021. 09:58

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) objavila je sinoć da se ponovo našla „na meti provladinih medija koji pokušavaju da je diskredituju“, ovog puta tako što ih je nekoliko tabloida direktno povezalo s uhapšenim vođom kriminalne grupe, Veljkom Belivukom.

Srpski telegraf, Kurir i Alo su na naslovnim stranama svojih izdanja za sredu, 10. mart, naveli da je Belivuk sarađivao s KRIK-om, aludirajući da je da to njegov „privatni medij“, s kojim ima „tajni dil“.

Sinoć je i televizija Pink u glavnoj informativnoj emisiji navela da „nije retkost da kriminalne grupe imaju svoja glasila“, kao i da se „sumnja da su ljudi iz vrha policije“ novinarima KRIK-a „dostavljali podatke o kretanju članova porodice“ predsednika Aleksandra Vučića.

„KRIK je po ko zna koji put meta prorežimskih medija koji na svaki način pokušavaju da diskredituju naš rad. I ovaj put nam vaša podrška neizmerno znači. Hvala Vam što ste uz nas, a mi vam obećavamo da ćemo nastaviti da istražujemo kriminal i borimo se protiv laži“, naveo je KRIK na svom Tviter nalogu.

Taj medij je i ranije, nakon objavljivanja pojedinačnih istraživačkih priča, bio na meti predstavnika vlasti.

KRIK se između ostalog našao na spisku Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije, koja je od banaka tražila da joj se dostave podaci o svim novčanim transakcijama 57 domaćih nevladinih organizacija, medija i pojedinaca.

Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija su u saopštenju objavljenom 11. novembra 2020. godine zaključili da je Vlada Srbije tom prilikom zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma kako bi zaplašila predstavnike civilnog društva.

UN: SRPSKI ANTITERORISTIČKI ZAKONI ZLOUPOTREBLJEN ZA ZASTRAŠIVANJE NVO I MEDIJA
UPRAVA ZA SPREČAVANJE PRANJA NOVCA ISTRAŽUJE POSLOVANJE KRITIČKIH MEDIJA, NA SPISKU I UREDNICA NOVE EKONOMIJE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.