Srbija

15.03.2021. 14:15

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Beograd predlaže zgrade umesto parka u „Mitićevoj rupi“

Na mestu „Mitićeve rupe“ gde se trenutno nalazi park u okviru koga su i dva dečija igrališta mogle bi da niknu nove stambeno-poslovne zgrade. Na taj način bi preko sedam ari zelene površine bilo pretvoreno u građevinsko ...

Foto: Google Earth

Srbija

15.03.2021. 14:15

Na mestu „Mitićeve rupe“, parka na beogradskoj Slaviji, uskoro bi umesto zelene površine i dva dečija igrališta mogle da se nađu stambeno-poslovne osmospratnice. Plan detaljne regulacije prostora između ulica Kralja Milana, Beogradske, Njegoševe i Svetozara Markovića, koji je na javnom ranom uvidu od 15. do 29. marta, predviđa upravo to, da se preko sedam ari parka pretvori u građevinsko zemljište.

Prema ovom planu sva zelena površina i sav prostor za stanovanje trebalo bi da budu pretvoreni u mešovite gradske centre.

Ovi centri podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem i to tako što stambeni deo može da obuhvate maksimalno 80 odsto, a komercijalni od 20 do 100 odsto.

Kako bi ova fleksibilna raspodela trebalo da izgleda, znaćemo tek nakon izrade Nacrta plana, kada bi trebalo da se definiše tačan odnos planiranih sadržaja, piše u elaboratu plana.

Kako je navedeno, celokupni prostor koji je obuhvaćen ovim planom moguće je podeliti na dve celine, odnosno blok u kome se nalaze hoteli „Park“ i „Hilton“, i blok u okviru koga su „Mitićeva rupa“ i dva objekta kultrunog nasleđa, Državna hemijska laboratorija i Kuća Josifa Šojata.

Kako je blok u kome se nalaze hoteli gotovo potpuno iskorišćen, izgradnja je planirana samo u ovom potonjem.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Za sve spomenike kulture i objekte koji su pod zaštitom planira se očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture, zabranu radova koji mogu da ih ugroze kao i očuvanje postojeće parcele u neizmenjenom obliku.

Iako po planu nisu planirane zelene površine, planirano je uklapanje posotojeće kvalitetne vegetacije u „novo pejzažno i arhitektonsko rešenje“.

Incijativa „Ne davimo Beograd“ pozvala je građane da se uključe u borbi protiv ovog plana jer, kako kažu, smatraju da će se njime smanjiti kvalitet života u ovom delu grada, kao i da će predloženo rešenje doneti veće zagađenje i gužve u ovom već opterećenom delu grada.

„Ovaj plan je još jedan pokazatelj da trenutna gradska administracija nema nameru da odgovori na potrebe i želje građana i građanki Beograda, već nastavlja da pogoduje samo investitorima,“ ističe se u saopštenju inicijative.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.