Srbija

15.03.2021. 17:21

SEEbiz

Autor: Nova Ekonomija

Folksvagen planira šest fabrika za automobilske baterije

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen saopštila je da će u Europi izgraditi šest fabrika baterijskih ćelija do 2030. godine, preneo je Seebiz. Kako navode, glavni njihov je da se osiguraju uslovi za masovnu proizvonju elektičnih...

Foto: Pixabay

Srbija

15.03.2021. 17:21

Nemačka automobilska kompanija Folksvagen saopštila je da će u Evropi izgraditi šest fabrika za ćelije baterija do 2030. godine, preneo je SEEbiz. Kako navode, glavni razlog za ove investicije je obezbeđivanje uslova za masovnu proizvonju elektičnih vozila.

Poznati proizvođač automobila će fabrike za baterije graditi samostalno ili u partnerstvu sa drugim firmama, dok će ukupan planirani proizvodni kapacitet u njima biti 240 gigavat-sati godišnje.

„E-mobilnost je postala osnovni deo našeg poslovanja“, izjavio je izvršni direktor Foklsvagena Herbert Dies.

Prema njegivim rečima, kompanija će se truditi da osigura dugročnu poziciju u trci za najbolju bateriju za električne automobile, kao i najbolje korisničko iskustvo sa nultom emisijom štetnih gasova.

Folksvagen do 2023. kompanija želi da razvije novu, standardizovanu prizmatsku baterijsku ćeliju i smanji troškove putem pojačane proizvodnje baterijskih ćelija u svojim pogonima.

„Troškove proizvodnje baterija smanjićemo u proseku znatno ispod granice od 100 evra po kilovat-času“, rekao je član upravnog Folskvagena Tomas Šmal.

On je poručio da će zahvaljujući tome, posedovanje električnih automobila konačno postati prihvatljivo za kupce, u pogledu cene.

PROIZVODNJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA I DALJE NAJSKUPLJA U EVROPI

CENA PROIZVODNJE BATERIJA SADA 110 DOLARA

Početkom decembra prošle godine londonska agencija za izveštavanje o cenama litijum-jonskih baerija, Benchmark Mineral Intelligence (BMI) objavila je da su troškovi baterijskih ćelija za električne automobile u proseku pali na 110 dolara po kilovat satu.

Kako je preneo Rojters, na taj način električni automobili su postali konkurentni vozilima sa motorima sa unutarnjim sagorevanjem.

Folksvagen je najavio i da će u partnerstvu sa naftnom kompanijom BP i vodećim evropskim elektro-energetskim fabrikama Enel i Iberdrola raditi na proširivanju infrastrukture za punjenje električnih vozila.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.