Srbija

19.03.2021. 17:48

Grad Užice

Autor: Nova Ekonomija

Vlada Srbije izdvaja 300 miliona za užički aerodrom

Vlada Srbije uložiće tokom ove godine 300 miliona dinara u bivši vojni aerodrom Ponikve, preneo je portal Grada Užica. Tu informaciju potvrdio direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković prilikom nedavne posete Gradu Užicu i naglasio da ...

Foto: Pixabay

Srbija

19.03.2021. 17:48

Vlada Srbije uložiće tokom ove godine 300 miliona dinara u bivši vojni aerodrom Ponikve, preneo je portal Grada Užica. Tu informaciju potvrdio direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković prilikom nedavne posete Gradu Užicu i naglasio da će novac obezbediti ministarstvo građevine.

„Razgovarali o daljem napretku i ulaganjima u aerodorom Ponikve, o projektno-tehničkoj dokumentaciji i svim koracima koje je neophodno preduzeti u narednim danima, kako bi se ova investicija što pre realizovala“, rekao je Zdravković.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi radiće se na sanaciji dela piste, koja je teško oštećena tokom bombardovanja 1999. godine.

Neophodno je da cela pista u dužini od tri kilometra bude stavljena u funkciju, a treba da se izgradi i nova staza sa platformom za parkiranje dva aviona.

Aerodrom Ponikve izgrađen je osamdesetih godina prošlog veka za potrebe tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA).

Međutim, nikada nije zaživeo, ni kao vojni ni kao civilni aerodrom, a tokom bombardovanja uništena mu je celokupna infrastruktura, osim zgrade kontrole leta, koja je i dalje u funkciji.

Građani Užica oživljavanje ovog aerodroma vide kao šansu za razvoj turizma i privrede.

On je i nezaobilazna tema i pred svake izbore, jer su mnoga obećanja data, a malo toga je urađeno.

UGOVOR SA VANSIJEM IPAK OGRANIČAVA BROJ PUTNIKA NA NIŠKOM AERODROMU

Pred izbore 2016. godine na aerodromu je izgrađena zgrada za prijem putnika, a počelo se i sa izgradnjom ograde, koja još nije završena.

Na aerodromu se trenutno mogu videti mali privatni avioni koji povremeno lete, dok je nekadašnja vojna avio-baza, napuštena pre više od deset godina.

Ministarstvo građevine nedavno je potvrdilo da je Srbija prilikom davanja pod koncesiju aerodroma u Beogradu, pristala da se na niškom aerodromu na godišnjem nivou organiči broj putnika.

Niški aerodrom je pre nekoliko godina postao poznat po letovima niskotarfnih kompanija, a bilo je i pokušaja da zaživi Aerodrom Morava u Kraljevu.

Nedavno su se pojavile i informacije da će irska niskotarifna kompanija Rajaner početi da leti sa aerodroma u Banjaluci, prema Milanu u Italiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.