Srbija

25.03.2021. 11:11

Saopštenje PKS

Autor: Nova Ekonomija

Predstavništvo PKS u Jerusalimu počinje da radi tokom aprila

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da se formiranje njenog predstavništva u Izraelu, koje je dogovoreno sporazumom između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, nalazi u završnoj fazi. Prema poslednjim najavama ono bi ...

Foto: Wikipedia/ Wayne McLean/ https://en.wikipedia.org/wiki/User:Jgritz

Srbija

25.03.2021. 11:11

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da se formiranje njenog predstavništva u Izraelu, koje je dogovoreno sporazumom između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, nalazi u završnoj fazi. Prema poslednjim najavama ono bi trebalo da počne sa radom tokom aprila. 

„Planiramo otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Jerusalimu tokom aprila, kao i posetu srpskih privrednika Izraelu kako bi se upoznali sa inovativnim izraelskim preduzećima iz sektora obnovljivih izvora energije, prerade voda, i građevinarstva“, izjavo je predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež se inače sastao sa ambasadorom Izraela u Srbiji, Jahelom Vilanom, a tema razgovora bila je unapređenje trgovinske saradnje kroz postizanje trgovinskog sporazuma između Srbije i Izraela. 

Ambasador Vilan je rekao da su napravljeni prvi koraci u tom smeru i pozdravio inicijativu predsednika PKS da Izrael poseti delegacija privrednika iz Srbije.

Prema podacima PKS, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela tokom prošle godine iznosila je 72,2 miliona evra. 

Srbija, kako je naglašeno, beleži povećanje izvoza za 10% u Izrael (38,3 miliona evra). 

PKS FORMIRALA KRIZNU GRUPU ZA VANLINIJSKI PREVOZ RADNIKA

Uvoz Srbije iz Izraela u 2020. godini iznosio je 33,9 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 15%, u odnosu na 2019. godinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić premijer Kosova Abdulah Hoti potpisali su u Vašingtonu sporazume sa SAD o normalizaciji svojih ekonomskih odnosa 4. septembra 2021. godine.

U isto vreme Srbija i SAD su potpisale sporazum kojim je dogovoreno premeštanje ambasade Republike Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim do 1. jula 2021. godinekao i osnovanje predstavništva PKS u Izraelu.

Kosovo i SAD su tada takođe potpisali sporazum kojim je dogovoreno međusobno priznanje Kosova i Izraela.

Izrael je uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom 1. februara 2021. godine, a ambasador Izraela u Beogradu Jahel Vilan izjavio je nakon potpisivanja sporazma u Vašingtonu da je njegova zemlja priznala Kosovo 4. septembra 2020.

Odluci Srbije da premesti ambasadu u Jerusalim usprotivila se Evropska Unija, jer nijedna njena članica nema ambasadu u tom gradu.

Portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano naglasio je svojevremeno da je stav EU o Jerusalimu u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 478 iz 1980. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.