Svet

31.03.2021. 10:30

Dojče vele

Autor: Nova Ekonomija

Nemačka: Radnici Amazona štrajkovali zbog malih plata

Radnici Amazona u Nemačkoj stupili su u nedelju uveče u četvorodnevni štrajk, tražeći povećanje zarade, nakon poziva sindikata Verdija. Tehnološki gigant je često kritikovan zbog visine plata, kao i loših uslova rada, pi&s...

Foto: Flickr Fibonacci Blue

Svet

31.03.2021. 10:30

Radnici Amazona u Nemačkoj okončali su višednevni štrajk, tokom kog su tražili povećanje zarade, a nakon poziva sindikata Verdi. Tehnološki gigant je često kritikovan zbog visine plata, kao i loših uslova rada, piše Dojče vele.

Štrajkovi su planirani na lokacijama u Vernu i Rajnburgu, gradovima u zapadnoj nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.

To će uticati i na lokacije Amazona u gradovima Lajpcig i Koblenc, zajedno sa dve lokacije u gradu Bad Hersfeld u Hesenu.

„Amazon je zaradio mnogo novca za vreme korona-krize, samo iz tog razloga mora platiti svoje radnike više“, rekao je predstavnik sindikata Verdi Orhan Akman

Amazonova dobit je naglo porasla tokom pandemije, jer su se potrošači okretali onlajn kupovini usled zaključavanja i svih mera koje su nametnute protiv širenja virusa.

Štrajk dolazi nakon što je kompanija u petak najavila da će ove godine zaposliti 5.000 novih radnika u Nemačkoj. Ovo će povećati Amazonovu radnu snagu u najvećoj evropskoj ekonomiji sa 23.000 na 28.000 zaposlenih.

Nemačka je drugo najveće Amazonovo tržište iza Sjedinjenih Američkih Država, gde je sedište kompanije.

Pored štrajkova u Nemačkoj i Italiji, Amazon se bavi i mogućim formiranjem sindikata radnika u Alabami u SAD-u.

Radnici Amazona formiraju prvi sindikat?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.