Srbija

14.04.2021. 19:12

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Torlak počeo sa proizvodnjom vakcine Sputnik V

Vakcina Sputnik V je počela da se proizvodi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", piše na sajtu Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF).Srbija je postala prva evropska zemlja koja do proizvodi ovu vakcinu. Cepivo Spu...

Foto: iStock

Srbija

14.04.2021. 19:12

Vakcina Sputnik V je počela da se proizvodi u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, piše na sajtu Ruskog fonda za direktne investicije (RDIF).

Srbija je postala prva evropska zemlja koja do proizvodi ovu vakcinu. Cepivo Sputnik V je do sada registrovano u 60 zemalja.

Vakcina proizvedena u „Torlaku“ će moći da se izvozi u zemlje regiona u kasnijem stadijumu, navodi se u saopštenju.

RDIF finansira proizvodnju vakcine Sputnik V uz pomoć proizvodnih kapaciteta kompanija iz svog portfelja, R-Pharm i Binnopharm, piše na zvaničnoj internet stranici. Dodaje se da masovna proizvodnja započinje i u Indiji, Južnoj Koreji, Brazilu, Kini, Saudijskoj Arabiji i Turskoj, u saradnji sa tamošnjim nacionalnim investicionim fondovima.

Podsetimo, RDIF i „Torlak“ su krajem marta objavili da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine u Srbiji, a ministar Nenad Popović je početkom aprila izjavio kako je potpisan i sporazum o transferu tehnologija.

Nova ekonomija je tada i od domaćeg instituta i od ruskog fonda tražila tekst potpisanog sporazuma, međutim, odgovor do danas nije stigao ni od jedne strane potpisnica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.