Srbija

06.05.2021. 12:05

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Pet preduzeća nagrađeno za doprinos ženskom preduzetništvu

Preduzeće "Nanin recept s juga" jedno je od pet nagrađenih preduzeća na konkursu "Ja sam odvažna". Konkurs predstavlja zajednički projekat Fondacije Ana i Vlade Divac i kompanije IKEA Srbija na kojem je učestvovalo više od 140 preduzetni...

Foto: Fondacija ana i Vlade Divac

Srbija

06.05.2021. 12:05

Preduzeće „Nanin recept s juga“ jedno je od pet nagrađenih preduzeća na konkursu „Ja sam odvažna“. Konkurs predstavlja zajednički projekat Fondacije Ana i Vlade Divac i kompanije IKEA Srbija na kojem je učestvovalo više od 140 preduzetnica iz Srbije. 

Vlasnica „Naninog recepta“ Jelena Janković iz Vranja je pre šest godina pobedila rak i nakon toga odlučila da sa ćerkama Tanjom i Bojanom pokrene sopstveni biznis. Ideju je dobila tokom lečenja, kada je, između ostalog, promenila i način ishrane. 

Tada je, kako objašnjava, počela da kupuje namirnice proverenog kvaliteta, isključivo od malih proizvođača.

Shvatila je da uopšte nije lako pronaći zdrave i kvalitetne prehrambene proizvode, što je bio glavni razlog da sa ćerkama pokrene proizvodnju zimnice, džemova i slatkog.

Tako je pre više od četiri godine nastala zanatska radionica za preradu voća i povrća „Nanin recept s juga“. 

Jelena i njene ćerke u proizvodnji koriste najbolje povrće i voće, koje nije tretirano hemijom, a proizvodi su bez konzervansa, veštačkih boja i zaslađivača. „Nanin recept“ jedinstven je i po tome što su sve zaposlene radnice žene, a prednost u zapošljavanju imaju one iz ranjivih kategorija društva. 

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

VLADA SRBIJE: UKUPNO 170 MILIONA ZA INOVACIJE U PREDUZETNIŠTVU

Jelena Janković, objašnjava da je pet preduzeća dobilo podsticaje za razvoj poslovanja u iznosu od tri miliona dinara.

„Ovaj projekat je značajan za nas male preduzetnike. Većina je teško preživela period pandemije ili su ugasili radnje i firme. Mi smo aplicirale za sredstva da bismo kupile mašinu za ceđenje sokova“, kaže Jelena Janković. 

Ostale nagrađene firme su: Spelta Jevtić iz Bačkog Gradišta, Pekara Ključ iz Beograda, Slatka jesen iz Požege i Real Red Raspberry iz Bečeja. 

Fondacija Ana i Vlade Divac i IKEA Srbija najavili su da će nastaviti da podržavaju žensko preduzetništvo u Srbiji, objasnila je direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.