Srbija

21.05.2021. 13:20

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Građani blokirali istovar šuta u šumi blizu Krnjače

Građani beogradskog naselja Krnjača, Aleksandar Jovanović Ćuta iz udruženja Odbranimo reke Stare planine, arhitekta Dragoljub Bakić, kao i članovi nekoliokmo ekoloških udruženja blokirali su istovar šuta na deponiji građevinsko...

Foto: Pixabay

Srbija

21.05.2021. 13:20

Građani beogradskog naselja Krnjača, Aleksandar Jovanović Ćuta iz udruženja „Odbranimo reke Stare planine“, arhitekta Dragoljub Bakić, kao i članovi nekoliko ekoloških udruženja blokirali su istovar šuta na deponiji građevinskog otpada koja se nalazi u prirodnom staništu Reva, preneo je list Danas.

U saopštenju se navodi da se zatrpavanjem stabala otpadom, preko puta Ade Huje, na samo pet kilometara od centra Beograda, uništava 80 hektara šume.

U tom prirodnom staništu, kako se navodi, stotine kamiona danonoćno istovaraju otpad, a plan je da se tu istovari 100.000 tona drobljenog šuta i mešanog građevinskog otpada, dodaje se u saopštenju.

Građani koji su došli u Revu podigli su šatore i saopštili da se odatle neće pomeriti i neće dozvoliti ubijanje drveća, ptica i biljaka, a pozvali su ostale Beograđane da im se pridruže.

Oni zahtevaju hitnu obustavu radova dok se ne završi korekcija studije o uticaju na životnu sredinu, a od gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da dođe na Revu i izjasni se zašto se dozvoljava uništavanje zelene oaze.

Foto: Wimimedia/ Google Mapa Beograda

„ODBRANIMO REKE“ U SUBOTU ORGANIZUJE „EKOLOŠKI USTANAK“

Od ministarke za zaštitu životne sredine zatraženo je da hitnom reakcijom obustavi „radove i ekocid“.

Šuma Reva često se pominje kao stanište orla belorepana, ptice koja je ugrožena samo u Srbiji, ne i u Evropi.

Građani Krnjače koji protestuju često su se žalili kako bi Reva mogla da postane mesto za reciklažu betona, kao i da nema zvaničnih tabli o izgradnji prostora koji je za to namenjen iako se šut na to mesto stalno dovozi.

Pored problema sa odlaganjem građevinskog otpada, beogradsko naselje Krnjača ima i višedecenijski problem sa nedostatkom kanalizacije, koju je pre nekoliko godina obećao predsednik Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.