Srbija

21.05.2021. 15:42

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Država od Srbijagasa preuzela upravlajnje nad Transportgasom

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da je svog 100% vlasništva u preduzeću Transportgas Srbija doo prenelo na Republiku Srbiju. Kako se navodi, odluka je donesena zbog usklađivnaja sa pravilima Evropske unije.Napominje se da j...

Foto: Pixabay

Srbija

21.05.2021. 15:42

Javno preduzeće Srbijagas saopštilo je da je svog 100 odsto vlasništva u preduzeću „Transportgas Srbija“ prenelo na Republiku Srbiju. Kako se navodi, odluka je doneta zbog usklađivanja sa pravilima Evropske unije.

Napominje se da je prenosom vlasništva u tog preduzeća počela realizacija Akcionog plana Vlade Srbije i ispunjavanje uslova iz Trećeg energetskog paketa i Zakona o energetici.

Preduzeće Transportgas Srbija već ranije je izdvojeno iz sistema Srbijagasa, koji je ovo preduzeće osnovao u avgiustu 2015. godine.

Od 1. oktobra 2019. godine Transportgas Srbija funkcioniše potpuno samostalno.

Dodaje se da u prilog tome govori činjenica da je preduzeće u prethodnom periodu, sa svojim korisnicima, na direktan način sklopilo ugovore o transportu prirodnog gasa.

Ocenjuje se da će prenosom vlasničkog udela sa Srbijagasa na Republiku se da je u potpunosti završen proces izdvajanja Transportgasa Srbija, kao i da su obezbeđeni uslovi za sticanje statusa tog preduzeća kao nezavisnog operatora transportnog sistema u pogledu pravne forme, organizacije i odlučivanja.

Kako je u novembru prošle godine pisao portal Slobodna Evropa, a prenela Nova ekonomija Energetska zajednica je ukazivala da Srbija godinama krši svoje obaveze prema kojima je trebalo da reorganizuje JP Srbijagas.

Energetska zajednica je tada podsetila da reorganizacija tog javnog preduzeća podrazumeva razdvajanje delatnosti distribucije i trgovine gasom od transporta i skladištenja.

Izostanak reforme Srbijagasa često se naziva i jednom od prepreka na evropskom putu Srbije. 

IZOSTALE REFORME, SRBIJA MOŽE DA OČEKUJE KAZNE ZBOG SRBIJAGASA
MINISTARSTVO ENERGETIKE: MANJA CENA GASA OBORIĆE CENU GREJANJA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.