Srbija

24.05.2021. 10:05

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

U maju zamenjeno preko 100 miliona „švajcaraca“ koji se povlače

Foto: Pixabay

Srbija

24.05.2021. 10:05

Narodna banka Srbije (NBS) je ovog meseca bankama zamenila preko 108 miliona u novčanicama osme serije švajcarskog franka, od čega na zamenu za novčanice devete serije odnosi oko 40 odsto ukupne razmene, dok se ostatak odnosi na zamenu za devize, saopštila je centralna banka.

Nakon što je Nacionalna banka Švajcarske krajem aprila objavila da će do kraja tog meseca povući iz opticaja novčanice osme serije švajcarskog franka, Narodna banka Srbije (NBS) je obavestila sve poslovne banke da će zaključno sa 31. majem 2021. godine, bez naplate naknade bankama zamenjivati novčanice osme serije, kao i da će primati novčanice osme serije radi zamene za devize u istoj valuti ili opticajnu efektivu u drugoj valuti.

„Imajući u vidu pogodnosti koje je NBS omogućila bankama, banke su pozvane da do 31. maja 2021. godine omoguće građanima da bez dodatnih troškova zamene novčanice osme serije švajcarskog franka. Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod NBS da zamene samo novčanice osme serije švajcarskog franka koje su od građana, preko menjača ili direktno, primile počev od 30. aprila 2021. godine, ali ne i novčanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda“, navodi se u saopštenju.

Ovo ograničenje prema bankama uvedeno kako bi se građanima omogućio dodatni period za zamenu novčanica, a banke svakako uvek imaju mogućnost da preko inostranih finansijskih institucija izvrše zamenu vanopticajnih novčanica.

„NBS preporučuje građanima da zamenu novčanica osme serije švajcarskog franka, ukoliko nisu do sada, realizuju odmah, ne čekajući krajnji rok, zbog toga što je bankama potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od građana predaju NBS usled čega one mogu prestati sa zamenom novca građanima i pre 31. maja 2021. godine. Nakon ovog datuma građani će moći da vrše zamenu vanopticajnih novčanica švajcarskog franka u bankama i menjačnicama koje i dalje budu želele da obavljaju ove poslove, kao i na šalterima ili slanjem novčanica putem pošte Nacionalnoj banci Švajcarske u Bernu i Cirihu“, saopštila je NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.