Vesti iz sveta

27.05.2021. 11:57

SEEbiz

Autor: Nova Ekonomija

Zbog restrikcija struje Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta

Iranska vlada najavila je da će zabraniti rudarenje bitkoina (bitcoin) i drugih kriptovaluta, najavio je predsednik te države Hasan Rohani, prenosi SEEbiz. Rudarenje kriptovaluta označava se kao glavni razlog za nestanak struje u brojnim iranskim ...

Foto: Pixabay

Iranska vlada najavila je da će zabraniti rudarenje bitkoina (bitcoin) i drugih kriptovaluta, najavio je predsednik te države Hasan Rohani, prenosi SEEbiz. Rudarenje kriptovaluta označava se kao glavni razlog za nestanak struje u brojnim iranskim gradovima.

Zabrana stupa na snagu odmah i bit će na snazi do 22. septembra, rekao je Rohani za državnu TV, u najnovijem znaku odbijanja popularne digitalne valute.

Iranska prestonica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se sa višestrukim dnevnim prekidima u snabdevanju strujom tokom nekoliko poslednjih meseci.

Predstavnici države za restrikcije krive za nestašicu prirodnog gasa, dugotrajnu sušu koja je ometala rad hidroelektrana, a sve više i rudarenje bitkoina.

Većina potrošene energije zbog rudarenja bitkoina dolazi zbok aktivnosti ilegalnih rudara ili onih koji rade bez licenci, kažu predstavnici irenske vlade.

To je podstaklo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitkoina, jer je porasla potrošnja struje.

ILON MASK: RUDARENJE ASTEROIDA VREDNIJE OD CELOKUPNE EKONOMIJE

Povećana potrošnja struje, kako se dodaje, povezana je i sa češćima radom od kuće zbog pandemije koronavirusa.

Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja struje poslednjih nedelja bila je toliko velika da su se neke zdravstvene ustanove borile sa radom svojih hladnjača za vakcine protiv COVID-19.

U januaru je iranska policija zaplenila gotovo 50.000 sistema za rudarenje bitkoina koji su ilegalno koristili subvencionisanu električnu energiju.

Rudari kriptovaluta su trošili 95 megavata na sat po jeftinim cenama koje subvencioniše država, pomažući državnoj  elektroenergetskoj kompaniji Tavanir.

KINA ZABRANJUJE OPERACIJE SA KRIPTOVALUTAMA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.