Kina zabranjuje operacije sa kriptovalutama

Foto: Pixabay

Kineska udruženja za onlajn finansije, Kinesko udruženje banaka (CBA) i Udruženje za plaćanje i kliring zabranili su pružanje usluga povezanih sa kriptovalutama, preneo je portal Enterpreneur. Pored toga, zabrana se odnosi i na rad sa kompanijama koje posluju u oblasti kriptovlauta.

"U poslednje vreme su skočile cene kriptovaluta, pa su strmoglavo pale. Poraslo je i spekulativno trgovanje kriptovalutama, koje ozbiljno narušava sigurnost imovine ljudi i remeti normalan ekonomski i finansijski poredak", navodi se u zajedničkom saopštenju tih organizacija.

Kako se dodaje, ovaj potez dolazi nakon višestrukih pokušaja Kine da reguliše aktivnosti na tržištu digitalnih valuta.

Kina je u oktobru objavila nacrt zakona koji je zabranio takozvano rudarenje kriptovaluta, a kasnije je i zaplenjena značajna količinu kriptovaluta.

ŠEST NAJPOPULARNIJIH KRIPTOVALUTA

Kineskim bankama i internet kompanijama za plaćanje naloženo je da obustave sve aktivnosti poput otvaranja računa, registracije novih korisnika, trgovine i osiguranja.

U poređenju sa prethodnom zabranom koja je doneta 2017. godine, nova pravila proširila su opseg zabranjenih usluga i procenila da “virtualne valute nisu podržane bilo kakvom stvarnom vrednošću”, prenosi Klix.ba.

Nova zabrana, koju je objavila Narodna banka Kine (PBOC) takođe uključuje usluge koje prethodno nisu spomenute.

Kako se objašnjava, jasno je navedeno da institucije ne smeju da prihvate kriptovalute ili da ih koriste kao sredstvo plaćanja. 

KO BUDE ŽELEO DA TRGUJE KRIPTOVALUTAMA, MORAĆE DA IZVADI LICENCU

Takođe, ni institucije ne mogu da pružaju usluge razmene kriptovaluta sa kineskom valutom juan, kao i sa drugim stranim valutama.

Pored toga, institucijama je zabranjeno da pružaju usluge štednje i izdavanja finansijskih proizvoda povezanih s kriptovalutom.

Banke i kompanije koje nude usluge plaćanja takođe su pozvane da pojačaju nadzor novčanih tokova koji su uključeni u trgovinu kriptovalutama i da bliže koordinišu u identifikaciji takvih rizika.

Evropska investiciona banka nedavno je najavila da će početi da koristi svoju kriptovalutu Ethereum, koja će biti dostupna u obveznicmama vrednim 100 miliona evra.

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA POČINJE DA KORISTI ETHEREUM

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.