Srbija

04.06.2021. 13:29

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Deficit 40,2 milijardi dinara u prva četiri meseca, manje nego prošle godine

U prva četiri meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta u iznosu od 40,2 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 427,3 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 467,6 milijardi dinara, objavilo je Minist...

Foto: Nova ekonomija

Srbija

04.06.2021. 13:29

U prva četiri meseca ove godine ostvaren je deficit republičkog budžeta od 40,2 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 427,3 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 467,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Samo je u januaru ostvaren suficit, dok je najveći deficit bio u martu, kada je zabeležen manjak od 31 milijarda dinara.

Aprilski deficit je iznosio 16,7 milijardi dinara.

U aprilu su naplaćeni prihodi u iznosu od 109,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosti 98 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odsnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 57,3 milijardi dinara i akciza – 19,1 milijarda dinara.

FISKALNI SAVET: DEFICIT REPUBLIČKOG BUDŽETA REKORDNO VISOK

Aprilski rashodi su bili 126,4 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene su iznosili 27,1 milijardu dinara, subvenije su isplaćene u iznosu od 25,8 milijardi, a najveći deo odnosi se na isplatu direktne pomoći u privredi u okviru novog paketa mera za borbu protiv pandemije.

Deficit je znatno manji nego što je to bio slučaj u prva četiri meseca prethodne godine kada je on iznosio 114 milijardi dinara.

Na to je pre svega uticalo povećanje prihoda u prva četiri meseca ove godine, pa su oni za oko petinu veći nego što je to bio slučaj u periodu januar-april prošle godine (379,8 milijardi prihoda). Najprimetniji skok prihoda odnosi se na deo naplate poreza.

Rashodi su bili nešto veći nego ove godine i to za oko pet procentnih poena. Iznosili su 493,8 milijardi dinara.

Prva četiri meseca prethodne godine rashodi su bili nešto veći nego ove godine – 493,8 milijardi dinara (5 procentnih poena više nego ove), a prihodi za oko petinu manji nego ove godine – 379,8 milijardi (skoro 22 procentna poena manje nego ove godine).

Na nivou opšte države, koji obuhvata stanje republičkog budžeta, budžete lokalnih samouprava, državnih fondova i slično, u periodu januar – april 2021. godine je ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 9 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit (kada se izuzmu troškovi kamata) u iznosu od 41,9 milijardi dinara. 

Prema revidiranom planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit u iznosu od 45,2 milijardi dinara.

Na kraju aprila javni dug iznosio je 27,8 milijardi evra, što 55 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Kolumna: Deficit i stendap komičar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.