Srbija

18.06.2021. 13:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Osam inovativnih oblasti sa najvećom šansom za uspeh u Srbiji

Foto: Promo

Srbija

18.06.2021. 13:10

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i ICT Hub zvanično su predstavili projekat „Srbija inovira“, putem kog će se identifikovati oblasti za inovacije koje imaju najveću šansu za uspeh. Nakon prvog preseka, predstavljeno je osam domena inovacija, među kojima su: veštačka inteligencija, blockchain tehnologija, visokotehnološka poljoprivreda, industrija video igara, rešenja za pametna okruženja, eko-pametni energetski izvori, napredni materijali i procesi proizvodnje i biotehnologija.

Prva faza projekta podrazumeva sveobuhvatno istraživanje, u kojem će učestvovati partneri Centar za istraživanje javnih politika i WM Equity partners, kao i predstavnici privrede, startap i akademske zajednice, finansijskog, vladinog i nevladinog sektora.

Projekat je nastao zato što, kako su naveli organizatori, Srbija gubi trku protiv ostalih država koje razvijaju svoje inovacije, zbog čega je neophodno napraviti hrabar potez, „veliku opkladu“, i kreirati ekosistem po kom će Srbija biti prepoznata u regionu i šire.

„Bez obzira na to što svi znaju da su neki od najvećih svetskih pronalazača u protekla dva veka bili Srbi, sada je krajnje vreme da srpski inovatori ovog veka postanu poznati. U proteklih pet godina, videla sam dosta lokalnih uspešnih priča u digitalnoj sferi, od kompanija poput Nordeusa, do Seven Bridges Genomics, kao i CarGo i Strawberry Energy. Uspesi ovih kompanija potvrđuju da definitivno postoji potencijal. Međutim, potrebno je više, Srbiji je potrebno više. Srbiji naročito treba češće zajedničko angažovanje inovativnih startapova i tradicionalne privrede“, rekla je Šenli Pinčoti, vršilac dužnosti direktora misije USAID u Srbiji na događaju povodom otvaranja.

Ona je dodala da se domaća privredna klima drastično promenila u proteklih 20 godina koliko je USAID prisutan u Srbiji.

„Nadam se da će Srbija za 20 godina postati moderna evropska ekonomija, a sve ukazuje da idemo u dobrom pravcu“, rekla je Pinčoti.

Kosta Andrić, generalni direktor ICT Hub-a, okaz godina pojavili kazao je da su se u proteklim godinama pokazali mnogi elementi inovativnog ekosistema, uključujući na stotine startapova, habova, inkubatora, akceleratora.

„Imamo i velike zakonodavne promene kojima se pruža podrška inovacijama i uslugama e-trgovine u Srbiji. Ono što nam sada treba je hrabra i konkretna strategija, zasnovana na globalno dokazanim konceptima i specifičnim potencijalima koje znamo da imamo. Zarad takvih aktivnosti, ključno je da pažljivo identifikujemo specifične oblasti u okviru kojih ćemo povezati pojedinačne igrače i dobiti neophodnu tehničku, institucionalnu i finansijsku podršku. Imali smo sreće da naiđemo na partnere koji prepoznaju ovu viziju i podržavaju nas“, rekao je Andrić.

Kao trenutni problem, Andrić navodi da u sve razvijenijoj ekonomiji znanja, ključni akteri poput privrede, inovativnih preduzeća, akademske i civilne zajednice ne komuniciraju dovoljno.

„Istraživanje će trajati do jeseni, kada ćemo odlučiti koja četiri domena želimo da testiramo u stvarnom okruženju kroz četiri pojedinačna superklaster pilot projekta. Tada ćemo pozvati širu javnost da se uključi, zato vas pozivamo da nas pratite. Testiranje će nam pokazati koji je to domen koji ima najveće šanse da napravi ekonomski iskorak u našoj privredi i time postane prvi srpski superklaste“, rekla je Aleksandra Popović, rukovodilac projekta Srbija inovira.

Aktivnosti projekta Srbija inovira trajaće četiri i po godine. U okviru projekta, radiće se na kreiranju okruženja koje je pogodno za inovacije čime će se ubrzati razvoj, uvođenje i skaliranje novih ekonomskih modela.

„Na samom događaju organizovano je glasanje, jer smo želeli da vidimo šta naši gosti misle o rezultatima prvog preseka istraživanja. Pokazalo se da najviše veruju u visokotehnološku poljoprivrednu proizvodnju, veštačku inteligenciju i gejming industriju. Ostaje nam još dosta posla, sprovešćemo 100 intervjua i anketu sa 1.000 do 1.500 ispitanika sa relevatnim sagovornicima i do jeseni izabrati četiri najperspektivnije oblasti“, dodala je Branka Anđelković, suosnivačica i programska direktorka Centra za istraživanje javnih politika.

Osnovna ideja projekta jeste kreiranje novih mogućnosti da bi se ojačala srpska privreda kroz model kojim se naglašava razvoj održivih inovacija i ohrabruju lideri u industriji, tradicionalne kompanije, mala i srednja preduzeća, startapovi i akademske i istraživačke institucije da rade na inovacijama i da sarađuju na velikim projektima, kako bi se ubrzao rast u nekim od najperspektivnijih industrija u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.